Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Personal på Miun: Grundlöst och förvirrat att stoppa intagning av socionomstudenter

Annons

Mittuniversitetets tillträdande rektor, Anders Fällström, har som sitt första myndighetsutövande beslut stoppat intagningen av nya studenter till socionomprogrammet.

Vi, personal på avdelningen för socialt arbete, fick beskedet via avdelningschef och dekan i ett extra insatt personalmöte 29 mars, och informerades om att i dag kommer beslutet att delges våra regionala samarbetsorgan.

Slitningar bland personalen stoppar antagningar till socionomprogrammet (31 mars)

Anställda rasar mot beslutet: Vi befinner oss i chock (31 mars)

Förvåningen är minst sagt stor då ingen redogörelse finns till vad som ligger bakom beslutet. Detta medför en stor osäkerhet och spekulationer kring varifrån informationen om vår arbetsmiljö kommer ifrån för håll!

Ingen har talat, frågat eller resonerat med oss. Informationen till t f rektor Mats Tinnsten och tillträdande rektor Anders Fällström måste således komma från annat håll.

Vad konkret i den dagsaktuella arbetsmiljön gör det angeläget att utsätta hoppfulla studenter för denna åtgärd och bestraffning?

Vi har i flera år bemödat oss om att skapa en global och antirasistisk profil, många gånger i opposition mot externa aktörer och för all del, i mindre utsträckning internt, som blivit mycket framgångsrik och lockat ett mycket stort antal studenter.

Långt innan sista datum för ansökan är det cirka 90 studenter som har vår utbildning som förstahandsval och närmare 500 totalt som sökt. Beslutet är ett slag mot ett attraktivt socionomprogram i en tid när socialtjänsten behöver utbildade socionomer med kritiska och globala perspektiv.

Sammanfattningsvis är alltså vår besvikelse stor och vår förvåning ännu större. Hur kan rektor, baserat på rykten från externa aktörer fatta ett så grundlöst, förvirrat och dramatiskt beslut?

Vi ser med nyfikenhet fram emot de båda rektorernas svar på varifrån man tillägnat sig denna information, alldeles speciellt då en utredning, beställd av universitetet och utförd av en av landets mest väl renommerade jurister inom det arbetsrättsliga området, Anders Stening, pekar på Sulf/Sacos delaktighet i skapande av en konflikt som tidigare inte funnits. Den har mer av personkonfliktskaraktär och är inte ett arbetsmiljöproblem av den art att tredje part (studenter och regionen) drabbas.

Sofie G Karlsson, lektor

Ulf Engqvist, lektor

Magnus Israelsson, lektor

Jessica H. Jönsson, lektor

Charlotte Andoh-Appiah, lektor

Jessika Svensson, lektor

Birgitta Forsberg, adjunkt

Åsa-Helena Hedman, adjunkt

Angelika Kaffrell-Lindahl, adjunkt

Anneli Mårtenson, adjunkt

Anders Röjde, adjunkt

Carina Thörn, adjunkt

Anna-Lena Suorra, adjunkt

Emelie Miller, doktorand

Helena Hoppstadius, doktorand

Caroline Östman, doktorand

Jorge Calbucura, docent

Masoud Kamali, professor

Majen Espvall, professor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons