Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Polisen ska inte spekulera om gärningsmän

När blev det tillåtet för rättsvårdande myndigheter att offentligt peka ut en hel grupp av medmänniskor för brott på endast ostrykta och diffusa vittnesuppgifter och signalement?

I ÖP säger företrädare för polisen i Jämtland att kvinnofridsbrott som begås av två eller flera gärningsmän är en företeelse som ”kommit till Sverige”, att det beror på en ”annan kvinnosyn spridd hos dem som gör sådana brott” och att det är ett nytt fenomen i Östersund att man i grupp ”begår handlingar i det dolda som inte är försvarliga”.

Nyhetsartikel: Utredningarna om kvinnoöverfallen läggs ned (12 april)

Men är detta sant? Är det verkligen så att kvinnor i Sverige inte varit utsatta för gruppvåldtäkt, misshandel eller ofredande från män i grupp tidigare? Eller av etniskt svenska män i grupp?

Är inte sanningen den att det alltid varit en risk för kvinnor att röra sig ensamma utomhus nattetid och att det är fler än jag som, långt innan vi fick ett ökat flyktingmottagande i Jämtland, uppmanat döttrarna att inte gå hem ensamma hem på natten och hämtat dem efter en kväll på krogen?

Är det inte så att den farligaste platsen för en kvinna i Sverige är i bostaden där hon kan bli utsatt för misshandel och ibland dödligt våld av sin nuvarande eller tidigare make/fästman/pojkvän?

Och är inte sanningen den att det är mycket större risk för en man att bli misshandlad utomhus än för en kvinna?

Dessa frågor får sitt svar om man tar del av Brottsförebyggande rådets (www.bra.se) statistik om brott och brottslighet i Sverige. Där finns all information lättillgänglig, och jag råder polis och andra att ta del av den.

Självklart behöver alla, kvinnor som män, vuxna och barn, som kommer till ett nytt land få information hur deras nya hemvist är uppbyggt och fungerar vad gäller kultur, rättigheter, skyldigheter, regler och lagar.

Den kvinnosyn som män av utländsk härkomst förmodas ha, och som ofta hålls fram som ett argument för att rättfärdiga ofta rent rasistiska åsikter, finns överallt i vårt samhälle i form av attityder och handlingar som visar på att kvinnor inte är jämställda med män.

Det är fler än nyanlända som behöver information om vad som menas med en samhällssyn som bygger på alla människors lika värde och likhet inför lagen, till synes inte minst polisen.

På samma sätt som polisområdeschefen tidigare gjort, uppmanas kvinnor vara vaksamma. Som om det vore något nytt att kvinnor måste vara vaksamma när man rör sig ensam nattetid.

Återigen sägs inte ett ord om att det åligger polisen, och inte enskilda presumtiva offer, att vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla säkerheten på våra gator.

Jag och säkert fler förväntar mig att polisen, som skattefinansierad myndighet och representant för staten, är professionell i vilken information man förmedlar till medborgarna och att den informationen baseras på fakta och inte spekulationer.

Vidare förväntar jag mig att polisen inte skrämmer invånarna utan lugnt redovisar vad man gör för att stävja våldsbrott och öka säkerheten alla oavsett kön, ålder och etnisk tillhörighet.

Birgitta Widerström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel