Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Politiker i Östersund – bygg inte monument över er själva

Artikel 23 av 23
Planerna för Busstorget
Visa alla artiklar

Annons

Ni som för tillfället innehar positionen att besluta om stadens utveckling, byggnation, torg och gator – ni har ett stort ansvar.

Att bygga en stad är att skapa ett socialt och kulturellt rum i vilket människor kan vistas med välbehag. Det är också att på något sätt forma en människa.

Rummets inverkan på människans psyke är betydligt starkare och verkligare än de flesta stadsplanerare tycks inse, och får större konsekvenser än någon vågat tänka på.

Vill vi möta harmoniska människor ska staden byggas mjuk och levande, som ett godlynt väsen med intressanta byggnader som talar till oss. Formas däremot stadens rum med trånga passager, råa ytor, höga byggnader, tillslutna torg och så vidare, ja då får det den inverkan på oss människor.

Jag har haft förmånen att göra stadsvandringar i Östersund sedan 1985, då jag författade det första stadsvandringskompendiet. En förebild var och är Ove Hemmendorf, som gjorde vandringar med anledning av att enstaka byggnader var hotade eller att större områden skulle förändras.

DEBATT: Höga hus längs Storsjö Strand skadar Östersunds nya varumärke (8 april)

På mina vandringar visar jag många bilder på hur det har sett ut i tidigare skeden. Utan att jag ger egna synpunkter på försvunna byggnader får jag ofta frågor från deltagarna: ”Hur kunde de riva det huset?”, ”Hur kunde man förändra karaktären på det viset?” Alltså helt spontana reaktioner på hur staden förändras i en riktning som inte alla tycker om.

Östersund är enda stad i vårt län och allas vår stad, som vi landsortsbor regelbundet besöker och umgås i. Personligen är jag glad för att så många nu engagerar sig i hur staden kan tänkas ändra karaktär.

De aktuella planerna som upprör många människors känslor handlar främst om Gustav III:s torg och Storsjö Strand. Men även att öka byggnadernas höjd i kvarteret Läkaren och minska öppningen av Biblioteksgatan nedanför Prästgatan.

Min vädjan till er som är satta att fatta beslut: Tänk inte kortsiktigt, politiska mandatperioder är endast fyra år. Bygg inte monument över er själva. Riksintresset som betonar utsikten mot sjön och fjällen och öppna vyer är så viktigt att det får ni inte tumma på.

Gunilla Nilsson Edler, stadsvandringsguide med drygt 1 000 vandringar under 34 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons