Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politikerna måste ställa upp i vår kamp för bättre vägar i länet!

Att bo och verka på landsbygden är fantastiskt. Barnens paradis där de kan växa upp i en lugn och trygg miljö utan en massa utsläpp och föroreningar. Ett harmoniskt lugn med möjligheten att odla sin egen giftfria ekologiska mat.

Tyvärr är det inte lika fantastiskt alla gånger när politiker och myndigheter ger oss helt skeva förutsättningar. 

Kollektivtrafik har vi knappast. En personbil måste tvättas redan efter en kilometers färd. En barnvagn går så djupt ner i leran att den slutar rulla. Hundar kan man inte ta på promenad utan att tvingas duscha dem när man kommer hem igen.

Är det rättvisa i dagens samhälle? Är det jämställt?

Nu nalkas vintern med allt vad det innebär. Jag undrar hur Svevia och Trafikverket tänker med skötseln på våra vintervägar. I Krokoms driftområde är det endast tre entreprenörer som ska sköta hela området. De vittnar om dåliga avtal som tecknas med Svevia vilket resulterar i att entreprenörerna tar andra arbeten som ger trygghet och lön för mödan.

Hur tänker ni att plogning ska ske? Är det befolkningen i byarna som ska se till att vägarna är farbara? Likadant är det nu med saltningen på E 14 där förare saknas så att personalen på Svevia själva akut måste köra bilen.

Jag och många med mig är oerhört besvikna på hur obrytt och medvetet ansvaret släpps för underhåll och skötsel på våra vägar i Krokoms driftområde (och andra delar av länet). Ingenting tyder heller på att det råder någon skillnad på de förfallna belagda vägarna.

Kanske är det dags att ta bort mellanledet som till exempel Svevia tillhör? De verkar inte ha för avsikt att göra ett fullständigt jobb med toppresultat. Nej, de gör små akuta jobb när vägen ser för bedrövlig ut.

Nu under höstens blöta väder liknades vägen till Kälom med en potatisåker. Flera sträckor är så dåliga att det vore lämpligt med en tävling med pris till den som lyckas hitta ett gruskorn.

Jag har föreslagit Trafikverket att de skulle passa på att grusa vägen eftersom det nu skulle trampas ner på en gång i lervällingen och således bindas. Svaret blev: ”vi sprider inte grus på hösten eftersom det plogas ner i diket”. Var ligger förståndet i det resonemanget?

Alternativet är att det ska utföras under sommaren när vägarna är torra och hårda. Då dammet ryker som Lützendimman och gruskornen sprätter ner på sidan av vägen.

Nu är det dags för förändring.  En gång för alla måste vi få ett slut på detta elände, och vi kräver rejäla förändringar i skötsel och underhåll av våra vägar.

Jag uppmanar alla länets kommunpolitiker och våra riksdagspolitiker att ställa upp i vår kamp för bättre vägar, och med krav på en lägsta nivå för våra vägar. Omedelbart.

Göte Thorén, Kälom Offerdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel