Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politikerna skapade själva oron över försäljningen

Öppet brev till AnnSofie Andersson (S): 

Förstår du inte att Östersundshems hyresgäster blev både rädda, arga och bestörta, när de plötsligt läste i morgontidningen, att deras bostäder sannolikt fått en ny ägare, utan att det hörts ett knäpp om saken?

Du uttrycker ditt missnöje (ÖP 18 mars) över "den oro som piskats upp" om att Rikshem ska chockhöja hyrorna. Men det är ju ni politiker, som har skapat denna oro genom att helt bortse från alla demokratiska regler.

Nyhetsartikel: Protesterna hjälpte inte – Östersundshems miljardaffär med Rikshem godkändes av Östersunds kommunfullmäktige (17 mars)

I stället för att låta alla berörda få vara med från början och ställa sina frågor gick ni bakom ryggen på oss. Resultatet blev – som det alltid blir, när man förvägras information – att man på egen hand går ut och letar fram den information man tror sig behöva.

Det gjorde vi och fann, att man absolut inte ska inbilla sig att Rikshem är den pålitliga organisation, som ni påstår att den är, trots att företaget ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, som i sin tur ägs av LO och Svenskt näringsliv.

Man har fått mycket hård kritik! Bland annat från hyresgäster och medborgare för renoveringar, som lett till kraftigt höjda hyror.

I Luleå fick ingen annan än Rikshem bjuda på fastigheterna, samtidigt som kommunens bostadsbolag, Lulebo, inte fick sköta affären. Lulebo genomförde då en konsekvensanalys som visade att det skulle komma att bli en dålig affär. Följden blev att Lulebos vd fick sparken och tvingades skriva på ett avtal om att hålla tyst.

När affären var klar omfamnade kommunstyrelsens ordförande, Niklas Nordström (S) och Ilija Batljan (S) offentligt varandra.

I Nacka kritiserade revisorerna kommunen för bristande analys och bristande insyn.

I Uppsala kommun tvistar man med Rikshem om korttidsboendet Glimten för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Så snart Rikshem köpt fastigheten, sålde man den vidare och sa upp avtalet med Glimten.

Rikshems vice vd Ilia Batljan fick sparken före jul, vd Jan-Erik Höjvall ska få sparken och ordförande Mats Mared föregick händelseutvecklingen genom att ställa sin ordförandepost till förfogande.  

Hela denna cirkus kring Rikshem har öppnat ögonen på Värmdö kommun, som valt att dra sig ur en tänkt försäljning. Men i vår kommun accepterar man att Rikshem säger sig inte ämna ta emot folk med försörjningsstöd eller små inkomster.

Hur rimmar detta med socialdemokratisk ideologi? 

Nu har emellertid kommunfullmäktige sagt sitt, trots att även några av dem sa sig sakna fullständig information. Så då får vi väl hoppas, AnnSofie, att det var ett bra beslut. Men i dessa dagar, när demokratin hotas från alla håll, borde då inte vår egen kommun akta sig för att bidra till dess ödeläggelse?

Inger Hultgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel