Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Quicklund (M): Svensk skogsnäring vann i Bryssel

Den 17 januari vann svensk skogsnäring en viktig seger i EU-parlamentet då man röstade för att skogsråvaror som tallolja får användas som källa för bioenergi.

Jag vill rikta en eloge till de svenska EU-parlamentarikerna, däribland Christofer Fjellner (M), som stridit hårt för att svenska skogsägare inte ska förlora en viktig försörjningskälla och möjlighet till att fortsätta omställningen till bland annat fossilfria drivmedel.

Frågan om skogen har varit en central fråga sedan EU började förhandla kring nya regler för förnybara källor. Här har miljörörelsen i min och många andras mening intagit en märklig inställning där man ville undanta förädling av skogsråvaror. Vi vet vilken katastrof det hade varit för Sveriges förmåga att ställa om till fossiloberoende källor skulle påverkas starkt negativ.

Det finns en bred politisk samsyn kring de klimatmål som vi har för avsikt att uppnå, inte minst genom den miljömålsberedning som avslutade sitt arbete förra året. Sverige har varit ledande i omställningen till mer förnybar energi, i dag består över hälften av vår energiförbrukning av förnybara källor.

Sverige täcks till två tredjedelar av skog. Skogsnäringen är betydelsefull och omsätter drygt 100 000 personer. Som jämtlänningar, härjedalingar och svenskar i gemen, har vi ett särskilt förhållande till skogen. Därför vill vi moderater vill värna skogen, både för tillväxtens samt miljöns skull.

Jag har vid flera tillfällen, i bland annat debatter med ansvariga ministrar, lyft frågan om förutsättningarna för svensk skog, kring äganderätten och vikten av de jobb som skapas i de skogslän som Jämtlands län är en del av.

Det hot mot skogsnäringen som vi såg under slutet av förra året, riktades särskilt från den socialdemokratiska och gröna gruppen i EU, där man ville se strängare hållbarhetskrav för biomassa från skog, krav som inte ens ställs på fossila bränslen.

Att man kraftigt ville begränsa vilka delar av skogen som skulle tillåtas användas till bioenergi är märkligt. Det märks inte minst när man inte ens ville att tallolja, som är en biprodukt från tillverkning av pappersmassa, skulle betraktas som ett förnybart bränsle.

Tack vare EU-parlamentets beslut blir det ingen reglering på EU-nivå, svenska skogsägare slipper en onödig byråkratisering av en redan väl fungerande marknad, där svenska skogsägare förfogar över högkvalitativt virke och som tar ett stort ansvar för miljö och klimat samt omställningen till mer av förnybart.

Saila Quicklund (M), riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel