Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rätt brukad skog är en stark resurs i miljökampen

Skog som skyddas i reservatsbildningar minskar förutsättningarna för att bekämpa klimathotet. Det hindrar även landsbygdens möjligheter till fortsatt ekonomisk utveckling. Utsläppen av gaser från fossila bränslen är utan tvekan det största hotet mot klimatet. Det fina är att vi idag har mer skog än någonsin i Sverige. Rätt brukad är skogen en av de viktigaste nycklarna till att skapa miljönytta.

Annons

En skog som lämnas till fri utveckling släpper ut lika mycket koldioxid när döda träd ruttnar, som den binder när nya träd växer. En produktionsskog som avverkas, planteras, röjs, gallras och sedan avverkas igen, binder stora mängder koldioxid.

Det privata skogsbruket behövs för glesbygdens fortlevnad. Utan kapitaliseringsbar skog blir det svårare, om inte omöjligt att investera eller låna till företagande i Jämtland. Skyddad skog håller t. ex. inte som bankgaranti. Skogen har i alla tider varit en buffert och resurs att ta till när konjunktur eller väder sviker. Även om skyddad skog engångsersätts, så minskar möjligheterna för framtida generationer att leva på landsbygden. Det är dåligt för klimatet och för Sverige på så många sätt.

För att möta framtiden behövs mer närodlad råvara. Vi måste bygga i trä istället för betong och stål. Köra på biodiesel, ersätta plastförpackningar och värma städer utan regnskogsflis. Att låsa råvaruresurser i reservat och samtidigt öka produktionen i skogen går inte ihop. Minskad fossilanvändning innebär ökat behov av skog, då är det inte läge att sätta skogsmark ur spel.

Ska det skapas fler nyckelbiotoper måste det bli i den statliga skogen. Vi har redan begränsat brukandet av mycket stora mängder privat skog de senaste årtiondena. Skog innebär all skog, alltså även den som står fjällnära. Den glöms medvetet bort i dagens diskussioner.

Om skogens råvaror används rätt, bygger vi en bättre framtid. Vi sköter skogen och förädlar den genom att bygga hus i trä, producera framtidens drivmedel och ersätta plast i många produkter. Här finns ett val. Ska skogen vara en stark resurs i vår kamp för miljön? Ska skogen dessutom få vara glesbygdens ekonomiska grundpelare som den alltid har varit? Eller ska den trasa sönder ekonomin för generationer av småskogsägare och utarma landsbygden?

Här är i alla fall min åsikt klar.

Tom Silverklo (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel