Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Region JH: Viktigt att ansluta sitt hus till fiber!

Annons

Ett snabbt bredband är en samhällsviktig infrastruktur och en förutsättning för tillväxt och hållbar utveckling i vårt län.

Det gamla kopparnätet för telefoni och bredband har spelat ut sin roll och byts successivt ut mot optisk fiberkabel. En bra fiberinfrastruktur, både i tätort och på landsbygd, är därför viktig för att göra länet attraktivt för invånare, näringsliv och besökare.

För enskilda individer och familjer behövs snabbt bredband för moderna tjänster i hemmet som tv, underhållning, distansutbildning och olika viktiga samhällstjänster.

För näringslivet skapar snabbt bredband förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga företag. Det ger möjlighet för nyetablering av moderna företag i alla delar av länet, även på landsbygden.

För offentliga organisationer ger snabbt och stabilt bredband förutsättningar för samordning och effektivisering av verksamhetssystemen. Det behövs för ökade krav på service till oförändrade eller sänkta kostnader och för att kunna ge lika bra offentlig service på landsbygd som i tätort.

Ett allt viktigare område för snabbt bredband är att ge möjlighet till effektivare behandling av sjuka och omsorg till äldre i deras hemmiljö.

För besökare i vårt län behövs ett snabbt bredband för att erbjuda uppkoppling, särskilt då belastningen på nätet ökar under högsäsong vid våra turistmål.

Att installera fiber är inte bara en lösning som är anpassad för tjänster som utvecklas i framtiden. Digitaliseringen pågår för fullt redan nu men för att så många som möjligt av länets invånare ska kunna dra nytta av dess positiva effekter behöver fler ha tillgång till snabbt bredband.

Att dra in fiber till sitt hus kostar en del. Å andra sidan kan du vara trygg med att du får en uppkoppling som är stabil, säker och har mycket hög kapacitet. Även för de tjänster som går att använda först om några år.

Det kräver också lite planering eftersom all fiberdragning som måste göras har en viss väntetid inför själva installationen. Du betalar ofta en engångsavgift för att dra fram fiber till och in i huset. Det är nästan alltid mycket dyrare att ansluta sig i efterhand.

När du har installerat fiber behöver du ett abonnemang från en operatör för att få de tjänster du önskar. Du kan också välja att dra in fiber till huset men vänta med att aktivera ett abonnemang tills senare.

Det finns även andra sätt att ansluta till internet, till exempel via mobilnätet eller satellit. Dessa alternativ är nästan alltid dyrare, har inte samma kapacitet som fiber och kommer aldrig att kunna ersätta bredband via fiber. De kan ändå vara alternativ i de fall fiber inte finns tillgängligt.

Vi arbetar hårt för att alla i hela länet ska få erbjudande om fiber innan år 2020. Men för att så många som möjligt ska ha tillgång till bra digitala tjänster, både i dag och i framtiden, är det viktigt att ansluta fiber till sitt boende eller företag när detta erbjuds. Vi har nämligen bara sett början på digitaliseringens positiva effekter!

Elise Ryder Wikén (M), ordförande utskottet för infrastruktur Region Jämtland Härjedalen

Jörgen Larsson (C), vice ordförande

Catarina Espmark (M), Elisabet Fjellström (S), Jörgen Persson (S), ledamöter

Peter Adolfsson, regional bredbandskoordinator, Region Jämtland Härjedalen

Läs gärna mer här: http://regionjh.se/bredband/anslutfiber.pdf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons