Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regionen: Vi gör allt vi kan för att hantera, förebygga och mildra effekterna av coronaviruset

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Världen, Sverige och region Jämtland Härjedalen befinner sig i ett mycket allvarligt läge, en extrem situation som vi aldrig tidigare har upplevt. Hela samhället är i kris och i regionen gör vi allt vi kan för att hantera, förebygga och mildra effekterna av den spridning av covid-19 som just nu sker.

I våra roller som politiker tar vi vårt ansvar och jobbar hemifrån, gör inga resor utanför länet, har digitala möten, minskar antalet ärenden och uppmanar till social distans i allmänhet.

Inom vården har vi ett mycket ansträngt läge och det ställer stora krav på vår personal. Vårdpersonalen arbetar hårt, dag som natt, för att vårda de som drabbats. Den som har förkylningssymptom ska stanna hemma och då blir sjukfrånvaron hög vilket ökar trycket.

Vården ställer om så att vi kan ta emot akuta och cancerpatienter samt högt prioriterade operationer. En central bemanningsorganisation ska aktiveras för att fördela personal där den behövs bäst. Utbildningsinsatser görs. Det händer något varje dag, verksamhetens kompetens och flexibilitet är verkligen på sin spets nu.

Eftersom vi har samhällssmitta i vårt län innebär det att risken att bli smittad har ökat. Det är allas vårt ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och avstå från resor.

Det finns idag ledningsgrupper igång som har som enda uppgift att hantera frågor och planera verksamheten kopplat till pågående pandemi. Nödvändiga beslut kan snabbt fattats via dessa särskilda ledningsgrupper som tidigt inrättades.

Från och med 26 mars har vi övergått till en krisledningsorganisation, vilket innebär att det finns en regional särskild sjukvårdsledning för hälso- och sjukvården som också utgör ledning för sjukhuset. Uppdraget är att samordna verksamheten inom hälso- och sjukvården och se till att resurserna utnyttjas effektivt. Vid behov kan de vidta åtgärder genom att till exempel omfördela eller förstärka resurserna. Den särskilda sjukvårdsledningen har också som uppgift att fatta medicinska inriktningsbeslut.

Utöver det inrättas en lokal särskild sjukvårdsledning för primärvårdens fjällområden (Åre och Härjedalen) för att på bästa sätt kunna arbeta utifrån den situation som påsken medför. Arbetet har redan startat upp och kommer att pågå över påsk.

Inom regional utveckling har också en särskild ledning upprättats för att kunna fatta snabba beslut. Vi har startat en näringslivssupport för att stödja och svara på företagarnas frågor. Vi har tillsammans med Handelskammaren med flera skickat ut en enkät för att undersöka vilka behov som näringslivet har idag och vad de ser för farhågor framåt och vi har etablerat ett nätverk med branschorganisationer och myndigheter i länet.

Förutom de nationella räddningspaketen så arbetar Regionen för att EU:s strukturfonder och de statliga tillväxtmedlen (1:1) ska kunna användas till annat än projekt, till exempel rörelsekapital till företag.

Estrad Norr har ställt in samtliga evenemang men gage betalas ut till redan kontrakterade aktörer. Situationen för kulturaktörer i länet är svår. Inställda föreställningar och evenemang betyder att många i ett slag har förlorat sin inkomst. Regionen tidigarelägger sina inköp av konst, medel avsätts för utlysning till författare och filmare i länet och på webben finns en digital scen upprättad. Nya kreativa digitala grepp föds i dessa tider.

Gällande Länstrafiken så har vi avskärmat de främre sittplatserna i bussarna för att skydda chaufförerna från smittspridning och uppmanar resenärerna till att hålla avstånd. Om chaufförer saknas finns en prioriteringslista för vilka turer som måste hållas öppna. Samma gäller för Norrtåg. Sjukresor samordnas inte med färdtjänst under den här tiden.

Regionens anställda är pressade. Självfallet inom vården där läkare, sjuksköterskor och undersköterskor upplever något man aldrig tidigare varit med om. Men det gäller också administrativ personal, anställda på regional utveckling och inte minst chefer och andra ledningspersoner.

Vi jobbar med både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Vi har en akut situation som vi behöver hantera och mildra men det kommer ett liv efter corona också och då måste vi ha ett samhälle som fungerar.

Så många som möjligt måste försöka hålla sig friska och företag och näringsliv måste fortsätta rulla. Här behöver vi alla hjälpas åt. Vi behöver stödja både sjukvård och näringsliv under den här tiden för att klara oss ur den här krisen. Det är våra gemensamma skatteinbetalningar som finansierar den sjukvård och service som vi kan erbjuda.

Elise Ryder Wikén, Regionala utvecklingsnämndens ordförande

Tom Silverklo, Hälso- o sjukvårdsnämndens ordförande

Eva Hellstrand, Regionstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel