Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regionfrågan handlar om formerna för styret – inte själva politiken

Mycket av debatten om nya regioner har varit en allmänpolitisk debatt. Man pratar om alla politikområden på en gång.

Få redogör för hur man vill organisera Sverige och vilka beslutsområden som man vill att folkvalda församlingarna ska ha och på vilket sätt som man vill att staten ska vara organiserad.

Hur ser andra partier på det faktum att en rad olika samarbetsarenor kommit till under de sista tio åren som flyttat diskussion och beslut från fullmäktige och styrelse till andra organ vid sidan av ordinarie beslutsordning?

Vänsterpartiet tycker inte att det är bra. Det har lagt fler beslut på färre händer. Utan tydlig insyn. Vi vill ta tillbaka beslut till ett gemensamt direktvalt fullmäktige.

En ny regionindelning förändrar inte den politik som varje politiskt parti har. Vi har olika syn på privat och offentligt ägande i välfärden, på balansen mellan skatter och avgifter, och om skatten behöver öka för att klara framtidens välfärd.

Inget av detta förändras med en ny geografi för regionala beslut. Hälso- och sjukvårdens utveckling formas av vad de olika partierna vill. Vi medborgare måste själva värdera och ta ställning i allmänna val. Precis som i dag.

V vill utveckla demokratin på den regionala nivån med ansvar för fler politikområden. Att förstatliga delar av sjukvården som M vill betyder att beslut flyttas uppåt i hierarkin. V vill i stället decentralisera fler beslut.

V anser att den nationella nivån ska stärka tillsynen över kommun och regioner och ta mer ansvar för de ekonomiska villkoren för att garantera lika kvalité i hela landet.

Vi vill ha en statlig organisation som förenklar samarbete och samordning av olika satsningar och prioriteringar utifrån en helhetsbild av en regions behov. Det underlättas om staten har samma geografiska indelning som regionen.

Vad politikerna beslutar avgörs av vilka som får majoritet i allmänna val. Det har ingenting med organisationsmodell att göra.

Vänsterpartiet är i full fart med att tillsammans med våra partikamrater i övriga Norrlandslän forma vår politik för regionen. Vi har inte svårt att enas om till exempel sjukvårdens utveckling.

Vänsterpolitik är i grunden väldigt lika oavsett var i landet vi verkar. Att motverka urbanisering, stimulera landsbygden och inlandets tillväxt kräver en modig nationell regionalpolitik som sätter dessa områdens specifika behov högre upp på dagordningen och har inte heller den med den geografiska indelningen av regionerna att göra.

276 landstingspolitiker påstås bli högst 149. Men antalet politiker i ett regionfullmäktige beslutas av regionen själv. Det finns ingen övre gräns.

Vi tycker att det är viktigt med ett stort fullmäktige för att den geografiska representationen ska bli bra. Det finns också andra förtroendeuppdrag i en region som är viktiga. Inget hindrar att vi har en hög ambition då det gäller det totala antalet förtroendevalda.

Vi vill ha en diskussion om de yttre formerna för demokratiskt styre. Det är det som indelningsfrågan handlar om.

Glenn Berggård (V)

Landstinget Norrbotten

Lars-Gunnar Hultin (V)

Landstinget Västernorrland

MonaLisa Norrman (V)

Region Jämtland Härjedalen

LiseLotte Olsson (V)

Landstinget Västerbotten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel