Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik: Det krävs tydlighet och ledarskap för bredband i hela länet

Replik till Elise Ryder Wikéns inlägg: Moderaterna: Socialdemokraterna har fel om bredbandspengarna

Till att börja med konstaterar vi att den blågröna styrningen och ledningen även brister i samordning och helhetssyn. Det blir tydligt när Elise Ryder Wikén och Moderaterna svarar ensamma och enbart på en fråga.

Det svaga politiska ledarskapet kring de regionala utvecklingsfrågorna i Regionen är oroande.

En mycket viktig del är prioriteringen av bredbandsutbyggnaden i länet, som påverkar både privatpersoners och näringslivets möjligheter att bo och verka i hela vårt stora län.

När Elise Ryder Wikén påstår att det finns en tydlig och pågående plan för denna utbyggnad blir det enbart ett försvarstal – inte en sanning.

Robert Uitto, som ordförande i Strukturfondspartnerskapet (vilket är ett statligt uppdrag) och ansvarig för prioritering av stora delar av EU-medlen, har länge påtalat just avsaknaden av långsiktighet, framförhållning och planering.

Med en plan hade det funnits projekt och projektägare framme inför möjligheten av 70 miljoner för bredbandsutbyggnad i vårt EU-område.

Istället stressar vi kommunerna och ger dem enbart en dryg månad, mitt i semesterperioden, att hitta projekt.

Fakta är att det finns 35 miljoner EU-medel att söka inom Jämtlands- och Västernorrlands län som fördubblas med medfiansiering och de fördelas efter hur bra de uppfyller kriterierna oavsett län.

Samtidigt påstår Ryder Wikén (M) att det inte finns 70 miljoner att tillgå – återigen i sådana fall en dålig planering.

Hon skyller vidare på att vi måste dela medlen med Västernorrland - ett felaktigt påstående igen, kanske beroende på okunskap. Regionerna kan inte påverka detta, eftersom besluten om var pengarna landar tas i Strukturfondspartnerskapet.

De 35 miljonerna skall alltså sedan medfinansieras med samma summa av tex kommunerna, andra finansiärer eller Regionen - då blir det hela 70 miljoner att bygga bredband för.

Om Regionen i tidigt skede av året inte har planerat så att dessa medfinansieringspengar finns, är det ett ytterligare bevis på att denna plan från regionens majoritet inte finns eller är alldeles för otydlig – vi har i alla fall inte sett den.

Bredbandsfrågan är viktig för vårt län och det är bedrövligt om den slarvas bort i brist på politiskt ledarskap från Moderaterna och de blågröna.

Vi socialdemokrater fortsätter arbeta för ännu mer pengar till bredbandsutbyggnad - vi vill se boende och näringsliv i hela länet

Robert Uitto, Ann-Marie Johansson, Bengt Bergqvist

Regionråd (S) i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel