Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik: Frågan om hur de äldre i Region JH skyddas från droppsmitta besvaras inte

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Tack för svar på mitt inlägg angående förebyggande av smitta.

Debatt: Svar från regionen: Det bästa vi kan göra för att förebygga coronasmitta är att stanna hemma när vi är sjuka (30 april)

Jag förstår dock fortfarande inte vad nytt och annorlunda som görs vad det gäller att förebygga smitta hos de svaga i samhället som inte har möjlighet att hålla avstånd till andra.

Ni skriver att använda visir kan vara en risk i sig. Problemet är ju att det är en stor risk att inte använda något slags skydd för ansiktet när personal måste vara så nära brukarna. Om visiren används på rätt sätt borde det väl skydda bättre än utan något alls? Naturligtvis med tydlig information om hur de ska brukas.

Det absolut tydligaste budskapet vi alla får och speciellt de över 70, är att hålla avstånd från varandra! Människorna på äldreboende och inom hemtjänsten träffar många olika personer som rör sig överallt i samhället vilket torde innebära att risken är stor att någon av de bär på viruset utan att veta det. Att de då utan något slags ansiktsskydd möter personer i riskgrupper varje dag i väldigt nära kontakt (duschar, hjälper att ge mat, med stödstrumpor etcetera) måste innebära en stor risk!

När jag pratade med en av era sjuksköterskor på smittskydd fick jag rådet att själv köpa munskydd till personalen och be hemtjänsten att använda dem. För mig är det självklart att direktiven för vilka skydd hemtjänsten använder ska komma från verksamhetsansvariga och de som har expertkunskapen om detta, inte från mig som anhörig.

Eftersom jag fått veta att det är era råd inom smittskydd som kommunen utgår från när de beslutar om sina förebyggande insatser inom äldrevård och hemtjänst blir era riktlinjer mycket betydelsefulla.

Jag upplever inte att ni besvarar frågan hur brukarna skyddas från droppsmitta i nära kontakt med personalen. Är det så att det inte finns nog med skydd att tillgå, eller att ni inte har nog med resurser för att till exempel ge personalen nog med utbildning och förutsättningar för att ge denna grupp nog med förebyggande skydd, så säg det! Då blir det tydligt att frågan måste lyftas om att det ska ges större förutsättningar ekonomiskt för kommunen att klara detta.

Carina Söderlundh

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel