Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik från Anklew: L förstår inte vad man fattat beslut om

Liberalerna skriver 15 december att ”äldreboenden” ska ha en matsal där det serveras nylagad mat som inte ska komma i matlåda. I samma artikel anser skribenterna att man ska behålla och utveckla verksamheten även om serviceboenden byggs om till trygghetsboenden.

INSÄNDARE: L: Behåll matsalarna för våra äldre! (15 december)

Vi behöver dock vara tydligare med vad ett äldreboende är och vad det innebär att ”behålla och utveckla verksamheten”. I mitt debattinlägg 3 januari påtalar jag skillnaderna i olika boendeformer för de äldre.

DEBATT: Hur ska man kunna vara trygg som pensionär i Härjedalen? (3 januari)

Ett populärt begrepp har blivit ”trygghetsboende”. Principen går ut på att man hyr en lägenhet och har hemtjänst, precis som när man bor i sitt tidigare egna hem. Det finns ingen personal på plats annat än om man larmar eller har en beviljad insats via hemtjänst. De flesta kommuner som haft trygghetsboenden har nedrustat dessa, då efterfrågan inte varit stor. 

Ska kommunen lägga ner ett särskilt boende behöver man vara medveten om vad det innebär för invånare i byarna. Vi vet att när hälsan blir sämre mot slutet av livet så avlider 75 procent på särskilt boende, 20 procent på sjukhus och endast 5 procent i sitt eget hem. Det är otryggt att behöva lämna sin by när man inte klarar sig hemma. 

Faktum är att i skrivande stund har Lillhärdal, Vemdalen och Senioren i Sveg inte längre status som äldreboende. De äldre som har en beviljad plats som särskilt boende får bo kvar men inga nya inläggningar sker annat än om man vill hyra en lägenhet. Gapande korridorer och tomma kök och matsalar är ett faktum på vissa platser. 

Besluten kring omorganisation av storkök och äldreboenden har gått hand i hand. 

L påtalar att äldrevården är en ”hjärtefråga”. Det är anmärkningsvärt att liberalerna varit med och fattat beslut kring omorganisation av köken (S, C, L, M) och i ett senare skede debatterar att matsalarna och varm nylagad mat ska vara kvar på äldreboendena. 

Det var den motsägelsen som förde mig till att använda adjektivet ”vilt”, nämligen att man inte förstår vad man själv fattat beslut om tidigare. 

Billy Anklew, Landsbygdspartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel