Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik från C: Vi måste stötta våra lokala lantbrukare

Nej precis, Martin Smedjeback, vi förstår inte grundproblemet. För vi pratar två helt olika världar.

Debatt: Svar: Politikerna har inte förstått grundproblemet med att äta djur (22 mars)

Under hundratals år har människor och djur levt tillsammans, det är inget konstigt i sig. I många fall kommer virus från andra länder, med annan lagstiftning och kultur, där man är mer tätbefolkad vilket bland annat bidrar till att öka risken för att sjukdomar uppkommer och sprids. Det är det man tror är coronavirusets ursprung genom djur som smittat människor i Kina.

I Sverige har vi hård lagstiftning kring epizootiska sjukdomar; finns mycket att läsa hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det bidrar till att reducera smittspridning mellan människa och djur.

Det vi betonade var vikten av att äta lokalproducerad mat, vilket inte är detsamma som att stoppa huvudet i sanden. I Jämtland finns inget större intresse av att ha kycklinguppfödning, eftersom vi inte har den formen av areal. Här har vi ungefär 65 procent skogsmark, både produktiv och improduktiv, och 13 procent betesmark.

Vi behöver djur av olika skäl, dels för att hålla öppna landskap vilket ökar den biologiska mångfalden, men också för att ge gödsel till att kunna bruka åkermark som ger växtbaserade livsmedel.

Det är ett hållbart kretslopp att hålla djur och ur ett jämtländskt perspektiv är det jätteviktigt att vi ökar vår självförsörjningsgrad, vilket vi ser inte minst nu under nuvarande pandemi, när gränser stängs och det riskerar bli svårare att få tag i importerade produkter.

Det är viktigt att vi har lokala företagare som köper in, förädlar och säljer jämtländska produkter för att upprätthålla en social och ekologiskt hållbar infrastruktur för att hantera framtida kriser. Om vi stöttar till exempel sojaproducenter i Sydamerika står vi med byxorna nere i nästa krissituation då gränser riskerar stänga.

Vi behöver våra lantbrukare som producerar mat, såväl grönsaker som kött- och mejeriprodukter, både i dag och i framtiden. Det gäller att vi stöttar den lokala produktionen i alla led.

Linn Alden (C) Johannes Andersson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel