Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik från Cuf: S bär ansvaret för underskottet

Det är ganska talande att SSU inte klarar av att skriva en replik utan härskartekniker – det verkar inte ens finnas en ambition att argumentera sakligt. Men det är väl som man säger, när argumenten försvunnit så finns personangreppen kvar.

Debatt: SSU svarar Cuf: Det är Centerns politik som försämrat för vårdpersonalen (12 september)

SSU menar att vi alltid hamnar i samma slutsats varje gång vi debatterar med S eller deras ungdomsförbund, nämligen att allt är deras fel. Men har man som Socialdemokraterna styrt majoriteten av mandatperioder, och skapat ett underskott på 1,5 miljarder kronor, då bär man onekligen ansvaret.

Detta är pengar som Socialdemokraterna på olika sätt vaskat bort från medborgarna i Jämtland Härjedalen. Även om SSU inte vill acceptera det, så är anledningen till att vi är där vi är i dag Socialdemokraternas tidigare styre.

Därefter menar man att det är det blågröna styret som orsakat personalflykten. Ingen hymlar med att människor valt att lämna eller att människor är missnöjda, men man bör ändå ha med sig att antalet som sagt upp sig till och med 31 augusti är på ungefär samma nivå som 2018, och var något lägre 2019 och 2017. Självfallet är det ändå tråkigt att människor känner sig tvingade att lämna och särskilt de som blivit utbrända inom redan i sig krävande yrken.

Självfallet måste Region Jämtland Härjedalen ta detta på allvar och faktiskt se vad man kan göra för att förhindra och lösa detta – något man inte gör genom att endast kasta pengar på problemet – utan genom en längre diskussion kring organisering och prioriteringar. Dessa omorganiseringar är något som borde kommit för längesen, men Socialdemokraterna kunde uppenbart inte ta det ansvaret och nu sitter vi där vi sitter. 

Det är inte okej någonstans att patientsäkerheten hotas, och då måste man justera sina lösningar, det arbetstidsavtal som nu blivit gällande är ett som blivit framförhandlat nationellt, och används på flera sjukhus. Detta gjordes för att göra det hela mer överskådligt för regionen men bör såklart omförhandlas om det är något som inte fungerar, eftersom det fortfarande är svensk modell som gäller.

Men vårt fokus är hos dem, däribland SSU, som vägrar att medge varför vi är här från första början. Därför att besparingar och sanering av ekonomi måste ske, och det är inte på grund av varken privatiseringar eller utförsäljningar, utan det är tack vare klassisk socialdemokratisk politik där man behandlar skattepengar som om det var något man hade i överflöd.

SSU valde även att i sitt svar ta upp en av Cuf:s finare kampanjer: ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt!”. Men att lyfta en nationell kampanj från 2010 som argument i den här debatten, är lika seriöst som att säga att SSU hatar infrastruktur på landsbygden för att Boström åkte taxi från Sälen till huvudstaden 2017, eller att säga att SSU hatar ordningsvakter efter att Anna Sjödin blev arg på en utekväll 2006. 

Det visar om inget annat på vilket stort allvar SSU tar vårdproblemen i Region Jämtland Härjedalen – det vill säga inget alls.

Kristina Berging, distriktsordförande Cuf Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel