Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik från Fuchs: Fast pris är alltid överlägset om man låter många räkna på jobbet

Tack för svar om hur ni som upphandlare ser på ert arbete.

Debatt: Svar från Östersunds kommun: Totalentreprenad i samverkan har sparat skattebetalarna miljonbelopp (16 december)

Ert påstående: Hur man väljer upphandlingsform och entreprenadform styrs helt av utmaningarna i projektet.

Påpekande från mig: Det är intressant att alla projekt som inte håller budget är av just den upphandlingsform ni nu valt. Har utmaningarna varit för stora för att ni med er kunskap klarar av dem?

Ert påstående: Befintlig fastighet ska renoveras av marknadens mest kompetenta entreprenörer och konsulter.

Påpekande från mig: Hur kan ni veta det när ni inte har prövat möjligheten till att alla entreprenörer får räkna på jobben? Fast pris är alltid överlägset om man låter många räkna på jobbet. Mångfald istället för enfald.

Jag kan med 100 procents säkerhet visa att lokala entreprenörer som är villiga att lämna fast pris är överlägsna både prismässigt och kvalitetsmässigt de tre stora byggbolagen som ni ofta anlitar i era löpanderäkningsentreprenader.

Dessutom är det oförskämt att utan prövning av dessa medelstora företag säga att de är mindre kompetenta än de stora drakarna. En av orsakerna till att de tre stora byggföretagen i Sverige idag alltid föredrar partnering istället för fast pris, är att det råder stor brist på platschefer som kan driva byggen. De mindre och medelstora företagen är i detta avseende överlägsna.

Ert påstående: I Österängsskolan renoverades 6 000 kvadratmeter istället för 2 000 kvadratmeter. Och metoden var effektiv enligt er.

Påpekande från mig: Beslutet i kommunfullmäktige var 20 miljoner om jag har rätt siffra. Då kan man inte i slutändan komma med en slutredovisning på 80 miljoner. Ursprungliga beslutet gäller hela byggnaden. Kan beslutande politiker fortsättningsvis lita på er?

Ert påstående: Vid Palmcrantzskolans renovering påstår ni att merkostnaderna berodde på kraftigt eftersatt underhåll.

Påpekande från mig: Om det var ett kraftigt eftersatt underhåll borde inte ni som yrkesmän känna till det? Ni skriver själva att underhållet var kraftigt eftersatt, men ni tycks inte känt till det. Jag vill bestämt hävda att om ni är yrekesmässiga så borde ni åtminstone efter egen genomgång av byggnaden ha kunnat konstatera att underhållet var kraftigt eftersatt. Jag har åtminstone inte påstått att ni är blinda.

Ert påstående: Ni påstår att upphandlingssättet av Österängsskolan och Palmcrantzskolan sparat mångmiljonbelopp åt skattebetalarna.

Påpekande från mig: Hur kan ni veta det? Visa då era egna utförda kalkyler innan ni startade projekten. Ni har absolut inget som kan bevisa detta.

Med ert svar kan konstateras att ni i er organisation inte kan ta fram beslutsunderlag till beslutsfattarna som håller ekonomiskt. Ta konsekvens av detta.

För övrigt har era arbetskamrater min fulla sympati när ni genom detta svar bevisar er inkompetens. Det faller ju på dem också. Det kan till och med vara så att de blir glada när någon säger ifrån.

I de kvalitetssystem som ni alltid kräver in så ska det tydligt framgå hur ledningens ansvar hanteras. Återkom gärna med svar om hur ledningens ansvar hanteras i er organisation samt vilka korrigerande åtgärder (4:14) som vidtas i detta ärende. Detta gäller även era chefer som inkluderas i min kritik.

Thomas Fuchs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel