Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik från Fuchs: Ishallen bra exempel på hur illa det kan gå i en partneringupphandling

Svar på ”Rådhusprojektet lämpar sig för partnering” (29 december)

Bertil Åsén är ett bra exempel på hur illa det kan gå i en partneringupphandling. Han var personligen ansvarig i ishallsprojektet, där enbart en entreprenör ansågs vara kvalificerad byggare.

Takdropp i nya arenan (11 februari 2014)

Ishallen byggdes färdig 2013, och därefter följde en sju år lång process som avslutades först 2020 med en infekterad slutuppgörelse mellan entreprenören PEAB och kommunen. Varken budget eller önskvärd kvalitet hölls.

Efter långa tvisten – kommunen betalar Peab 13,2 miljoner för bygget av Östersund Arena (13 november 2020)

Utöver detta anlitades personal och medarbetare, där flera av dessa ingår i förundersökningsmaterialet om mutbrott i ”Kindbergaffären” som åklagarna tagit fram inför kommande rättegång i tingsrätten.

Det verkar dessutom som om Bertil Åsén inte känner till att kommunens egna revisorer ställt sig mycket tveksamma till partneringupphandlingar.

Det finns många exempel på väsentligt större projekt både till svårighetsgrad och omfattning upphandlade i konkurrens med fastprisavtal som hållit budget. För detta krävs kompetens och budgetansvar hos beställaren.

Jag är dock samstämmig med Åsén om att kalkylsidan hos Östersunds kommun är undermålig. Synd att Åsén inte kom på det förut! Det blir alltför lätt för en entreprenör när det saknas kostnadsmedvetenhet på beställarsidan.

Som exempel på det är att den kommande renoveringen av nämndhuset har en beslutad budget på 208 miljoner kronor. Budgeten torde redan ha spräckts i och med att åtgärder för sanering av vitmögel och radon i undergrunden knappast har tagits med hittills.

Utredningskostnadens påslag gynnar enbart entreprenören. Ju större utredning desto större vinst för entreprenören.

Thomas Fuchs

Tidigare inlägg:

Debatt: Thomas Fuchs: Gör om upphandlingen av rådhusrenoveringen! (14 december)

Debatt: Svar från Östersunds kommun: Totalentreprenad i samverkan har sparat skattebetalarna miljonbelopp (16 december 2020)

Debatt: Replik från Fuchs: Fast pris är alltid överlägset om man låter många räkna på jobbet (17 december 2020)

Insändare: Bjud in lokala entreprenörer när kommunen ska bygga (22 december 2020)

Debatt: Svar: Rådhusprojektet lämpar sig för partnering (29 december 2020)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel