Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik från M: De som saknar rätt att vistas i Sverige måste återvända

Kick Leijnse (V) skriver att Moderaternas politik för att öka återvändandet av personer som saknar tillstånd i Sverige är otillräcklig. Skribenten menar att Moderaternas förslag inte tar hänsyn till polisens bristande resurser att hantera återvändandet.

INSÄNDARE: Svar till M: Få av dem som avvisas går under jorden (16 februari)

Sverige har ett av världens mest rättssäkra asylsystem där rätten till uppehållstillstånd i Sverige ska avgöras utifrån individens skyddsskäl. Ett beslut om uppehållstillstånd innebär en möjlighet att stanna i Sverige, medan ett avslag måste innebär en skyldighet att lämna landet.

I dag befinner sig upp emot 50 000 personer illegalt i Sverige och kommande år väntas ett stort antal människor som fått avslag på sin asylansökan gå under jorden, Migrationsverket uppskattar siffran till 40 000 människor. Inom loppet av några år riskerar Sverige ha ett skuggsamhälle som omfattar fler människor än hela Östersund.

Då krävs ökad kontroll och fler verkställda utvisningar av personer som saknar tillstånd att uppehålla sig här.

Problematiken med skuggsamhällen måste lösas genom att fler människor återvänder till sina hemländer. Det gäller de som undanhåller sig utvisningsbeslut såväl som de som vistas i illegalt Sverige av andra anledningar. Då krävs ökad kontroll och fler verkställda utvisningar av personer som saknar tillstånd att uppehålla sig här.

Polisen spelar en viktig roll i återvändandearbetet. Moderaterna gör därför den största satsningen påpolisen på 20 år. Det innefattar omfattande satsningar på polisorganisationen, betydligt fler poliser och högre löner. Särskilda medel ska öronmärkas för arbetet med återvändandet.

För att återupprätta förtroendet för migrationspolitiken måste människor som saknar rätt att vistas i Sverige återvända. Dessutom måste vi stoppa framväxten av skuggsamhällen där människor riskerar fara illa. Moderaterna har därför presenterat omfattande förslag för att öka återvändandet. Det är helt enkelt reformer som inte kan vänta.

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot Jämtlands län

Johan Forssell (M) migrationspolitisk talesperson

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel