Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik från M till S: S håller sig inte till sanningen

Anna-Caren Sätherberg (S) och Niklas Daoson (S) håller sig inte till sanningen i sitt inlägg gällande riksdagens votering om det nya kostnadsutjämningssystemet.

Debatt: Svar från S till M: Säg som det är – ni går Stockholms ärenden (22 november)

De hävdar att moderaterna röstade emot regeringens proposition, vilket inte stämmer. Moderaterna tryckte på knappen avstår, då vi i nästa punkt hade en egen motion som vi självklart röstade ja till. Vi röstade alltså inte emot propositionen.

Moderaternas egen motion innebär att ingen kommun skulle förlora på det nya kostnadsutjämningssystemet. Vi anser att samtliga kommuner har enormt stora välfärdsutmaningar och att staten därför bör kompensera dem som nu med det nya systemet, står som förlorare.

Moderaternas förslag innebär till exempel att Östersund skulle få behålla åtskilliga miljoner och att dessa pengar i stället kunde användas till bland annat skola, vård och omsorg. Notera att Östersunds kommun måste spara cirka 100 miljoner (!) år 2020. S-, C- och SD-riksdagsledamöter från länet röstade alltså för att Östersunds kommun ska förlora miljontals kronor, enkelt beskrivet.

Moderaterna instämmer även i remissinstansernas massiva kritik till att det nya systemet nu ska införas om 40 dagar. Detta är inte seriöst och ställer till stora problem för redan svårt ansatta kommuner. Regeringen bör återkomma med justeringar av förslaget då de inte heller har belyst inkomstskatteutjämningen, som är den stora delen i utjämningssystemet.

Jag tar gärna en debatt på vilket förslag som gynnar länet bäst. Dock måste Sätherberg och Daoson lämna den låga debattnivån där de förvränger sanningen. Länets frågor och utmaningar är för stora för att hanteras på den nivå som socialdemokraterna nu väljer att göra. Jag accepterar självklart att vi har olika åsikter, men låt oss ha en saklig och vuxen diskussion, i en för länet så viktig fråga.

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel