Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik från MP till M: Kanske ska M ta kulturdebatten internt i första hand

Det är många sakfel i moderaterna Olof Lavessons och Saila Quicklunds svar om kulturpolitiken.

DEBATT: M svarar MP: Kulturbudgeten är ansvarslös (14 december)

Det första felet, att kulturministern tömmer ladorna, upplystes Lavesson om redan i riksdagsdebatten om kulturbudgeten, men vi upprepar: Sverige betalar nu av 40 miljarder på statsskulden och vi uppnår med det den lägsta skuldsättningen sedan 1977. Det är inte att tömma ladorna, utan ansvarstagande och att rusta landet för sämre tider. Det ger samtidigt ett reformutrymme, som till stor del riktas mot kulturen. 

Nästa direkta felaktighet är påståendet att kulturdepartementet enbart skulle ha producerat två tunga propositioner under mandatperioden, och att dessa blivit underkända i riksdagen.

Vad som anses vara en tung proposition kan vara subjektivt, och uppenbarligen räknar M märkligt nog inte propositionen om förbättrade presstödsregler dit, men propositionerna om kulturarv och filmpolitik godkändes av riksdagen. Lever M i villfarelsen att vi inte har en museilag på plats? Att förbättringarna av kulturmiljölagen inte klubbats? Att staten inte nu tar finansieringsansvar för svensk filmproduktion?

Att riksdagen samtidigt lämnat ett antal tillkännagivanden till regeringen med uppmaningar till förändringar är föga anmärkningsvärt mot bakgrund av att vi har en minoritetsregering.

Vidare kan man undra varför M utnämner fri entré på statliga museer till den största kulturpolitiska reformen. Ekonomiskt är de resurser som nu riktas till landets bibliotek väsentligt större.

Som paradigmskifte betraktat är det inte heller den största, utan här framstår satsningen på landets musik- och kulturskolor som en större reform, då det är första gången staten tar ekonomiskt ansvar för dem. Men det kanske skaver att M säger nej till insatser för så väl landets bibliotek som musik- och kulturskolan, på landsbygdens bekostnad.

Påståendet att M satsar på barn och ungas tillgång till kultur för att man vill anslå 10 miljoner kronor till forskning kring kulturskolornas verksamhet (när man samtidigt vill avstyrka 100 miljoner till verksamheten), och 25 miljoner för att stärka bibliotekens arbete mot barn och ungdomars integration (samtidigt som man avstyrker 275 miljoner till landets bibliotek), kan bara ges ett epitet: vilseledande. 

Den rödgröna regeringens stora satsning på fler folkhögskoleplatser avfärdar M med att man anser att folkbildningen ska respekteras för sin särart. På vilket sätt innebär färre platser större respekt?

Lavesson och Quicklund skriver att man vill bygga ut Skapande skola till att även omfatta gymnasiet. Man nämner inte att man inte har med sig allianskollegorna, att KD till och med vill göra nedskärningar i anslaget till Skapande skola. Man nämner inte heller att den rödgröna regeringen byggt ut Skapande skola genom att inkludera förskolan.

Men framför allt nämner man inte att det man försöker kompensera är att man var med och plockade bort de estetiska ämnena från gymnasieskolan. Vad vi nu gör är att från hösten 2019 återinföra dem på samtliga nationella gymnasieprogram. Det kan gärna kompletteras med Skapande skola framöver, men långt viktigare är att alla gymnasieelever kan utveckla sin kreativa sida, inom ramen för estetiska ämnen.

Intrycket man får av de moderata kulturutskottsledamöterna är att man gärna vill stärka kulturens roll i samhället, men att man hålls tillbaka av sin partiledning. Om så är det kanske det är i interna sammanhang man i första hand ska ta debatten.

Niclas Malmberg (MP) kulturpolitisk talesperson

Katrin Wissing (MP), Karin Thomasson (MP)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel