Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik från S: Privata utförare i vården drabbar dem som inte kan välja

Replik på ”Illvillig retorik att påstå att vi säljer ut vården” (19 november)

Vi socialdemokrater unnar alla en bra hälsocentral. Vi vet att de privata hälsocentralerna i vårt län gör ett utmärkt arbete, precis som våra regiondrivna.

Men vi kan inte blunda för det faktum att systemet med privata utförare i slutändan drabbar den som inte vill eller inte kan välja. De privata företagen kommer alltid att etableras där man kan göra en vinst, medan regionen har till uppgift att se till att hela vårt län har tillgång till en bra vård.

När privata företag kan öppna där marknaden är som bäst innebär det att regionen kan behöva dra bort resurser från där vården behövs som mest.

Eva Hellstrand (C) menar i sitt svar att det är ”hög tid att det händer något”. Jag antar att Eva känner en frustration över att vårdbolagen inte står på kö för att etablera sig i vårt län. Trots att det är tillåtet att öppna, trots att regionen ökat pengarna till hälsocentralerna och trots att de blågröna betalat ut 25 extra miljoner i kompensation till de privata hälsocentralerna.

Hur långt är Centerpartiet berett att gå för att se till att fler privata hälsocentraler öppnar? Vi vet redan att Tom Silverklo (C) gett regionen i uppdraget att försöka sälja Zätagränds hälsocentral. Trots det menar Eva Hellstrand att det är ”illvillig retorik att påstå att vi blågröna säljer ut vården.”. Jag håller inte med.

Ann-Marie Johansson (S) regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel