Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Vi saknar fortfarande konkreta besked om skolan i Östersund

Annons

Lärarnas Riksförbund blir naturligtvis glada över barn- och utbildningsnämndens intresse för samverkan med de fackliga organisationerna i Östersund. Vi utgår därför från att det i framtiden kommer att föras kontinuerliga samtal innan stora och viktiga beslut tas och om hur kommunen ska bli en fantastisk skolkommun.

DEBATT: Svar från M och L: Så satsar vi på skolan i Östersunds kommun (9 maj)

Vi ser också fram mot att få ta del av vilka de viktiga satsningarna på skolinfrastrukturen ska bli. Att Storsjöskolan är en av dessa förstår vi, men kommer det ytterligare satsningar på övriga skolor med stora behov? Eller handlar junisatsningen enbart om Storsjöskolan och Engelska skolan?

Har man i så fall gjort en konsekvensanalys av hur övriga skolor i centrala staden, men även i övriga delar av kommunen, kommer att påverkas? Kan man befara nedläggningar? Kommer pengar att finnas till nödvändig upprustning?

Vad gäller lärarassistenter har vi fortfarande inte fått något konkret om hur det skulle se ut. Vilka arbetsuppgifter ska dessa göra? På vilket sätt ska de bidra till måluppfyllelsen? Vilken typ av utbildning förväntas en lärarassistent ha?

Man skulle ju kunna tänka sig att man anställer skolvärdar eller fritidsledare som sköter raster, frågor av mer social karaktär och konflikthantering, och ser till att lärare har gott om tid att planera och utvärdera sin undervisning. Det vill säga ser till att lärare får fokusera på sitt huvuduppdrag, undervisning. Men det kanske är en alltför enkel tanke?

Det är ju ypperligt att ni inser att arbetsmiljö och arbetsbelastning är avgörande frågor för rekrytering, men hur går vi vidare? Ska HÖK-18 följas? Eller är det något luddiga svaret lärarassistenter?

Kommunens placering på 187:e plats i LR:s skolranking är inget som kommenteras av nämndens representanter. Vi skulle gärna vilja veta hur man ställer sig till denna föga hedrande placering som ju naturligtvis hänger ihop med det allt det vi ställt frågor om här ovan.

Lärarnas Riksförbund Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons