Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Respektlöst att påstå att lärarlegitimation inte behövs

Det fattas poliser. Det finns tomma platser på polishögskolan. En lösning är att låta ordningsvakter få jobb som obehöriga poliser. Tillåter inte reglerna detta? Ändra reglerna då så har vi snabbt löst polisbristen!

Glesbygden har svårt att rekrytera läkare till distriktsmottagningarna. Låt sjuksköterskor jobba som obehöriga läkare. Tillåter inte reglerna detta? Ta bort legitimationskravet då!

Det måste alla förstå att legitimationskravet ställer till problem. Läkarfacket borde väl också förstå att något måste göras för att lösa läkarbristen, varför sätter de sig på tvären? Det är ju en jättebra lösning! Undersköterskorna kan ju sen ta sjuksköterskornas jobb, så är även det problemet löst!

I ÖP kunde man läsa att fler än Centern måste inse att obehöriga lärare behövs. Reidar Carlsson menar att man ska släppa fram obehöriga lärare och låta dem anställas under längre tid och sätta betyg eftersom det är lärarbrist.

Reformen med lärarlegitimation måste anpassas till verkligheten så obehöriga lärare får samma befogenheter som legitimerade lärare. Tänk, en typisk reaktion från lärarfacken är att motsätta sig detta! Något som Carlsson inte förstår, då han anser att legitimationsreformen har medfört stora problem för den svenska skolan. Om det är brist på lärare, ta bort legitimationskravet och anställ outbildade i stället, ett enkelt sätt att få bort lärarbristen!

Mina frågor till Centerpartiet är: Varför har vi en lärarutbildning och ett krav på att de som undervisar i skolan ska ha denna utbildning? Varför arbetar man inte för att få fler att utbilda sig till lärare i stället?

Som jag ser det borde målet vara att alla lärare i skolan har lärarutbildning och lärarlegitimation. En kortsiktig lösning med att anställa obehöriga på lärartjänsterna signalerar att det inte behövs någon utbildning. Varför ska i dag obehöriga som vill arbeta som lärare välja att ta studielån och plugga i fyra år för något som de kan göra utan utbildning?

Centerpartiet är respektlöst mot lärarkåren och lärarfacken som kommer med ett förslag som markerar hur oviktig skolan, eleverna och lärarna är.

Ingen skulle komma på tanken att göra samma sak med poliskåren eller sjukvården, men lärarkåren och lärarutbildningen har inget värde i Centerpartiets ögon. Tänk om och tänk rätt, Centerpartiet!

Susanne Lingblom, legitimerad förskollärare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel