Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Respektlöst av Östersundshem

Kort efter att Östersundshem i februari offentliggjorde försäljningen av nästan 1 700 hyresbostäder stod det klart att många inte tog emot beskedet med entusiasm.

Många hyresgäster fick klart för sig att samma bolag, Rikshem, som gett upphov till flertalet mindre smickrande rubriker nu snart kunde komma att bli deras hyresvärd.

Bland annat framkom i media att Rikshems vd och vice vd båda sparkades eftersom de missbrukat ägarnas förtroende. Bolaget hade, som en del i en turné av uppköp av allmännyttiga bostäder, bjudit politiker från flera kommuner på mat och alkohol.

Men framför allt handlade kritiken om hur Rikshem med aggressiva metoder drivit igenom kraftiga hyreshöjningar – ibland 70 procent eller mer.

Östersundshem tolkade direkt hyresgästernas oförmåga att vara glada över försäljningen som resultatet av okunskap. Ty, lät Östersundshem förklara, den som vet hur det ligger till – den som har fakta – är inte rädd för hyreshöjningar.

Denna strategi ligger uppenbarligen fast. Häromdagen fick vi hyresgäster Östersundshems tidning Hemma. Där förklarar Elenor Eriksson som är chef för kundservice och försäljning hos Östersundshem att: "Rädslan skriker oftast högre än fakta", men att fakta är att Rikshem måste förhandla med Hyresgästföreningen, på samma sätt som Östersundshem gör.

Till fakta hör emellertid också att det är just så Rikshem har gjort när hyrorna har höjts. De har antingen pressat fram överenskommelser om hyreshöjningar eller gått till hyresnämnden och där fått rätt att höja hyrorna.

Vad de påstått ovetande hyresgästerna uppmärksammar är helt enkelt att olika hyresvärdar kan ha olika hyresstrategier. Allmännyttiga Östersundshem har inte en historia av drakoniska hyreshöjningar, det har däremot privata Rikshem.

Den som håller sig till fakta kan alltså med fog hävda att Rikshem behöver byta spår, om kraftiga hyreshöjningar inte ska bli av. Den strategi som har tillämpats i bland annat Västerås och Uppsala lugnar knappast de hyresgäster som nu övergår från Östersundshem till Rikshem.

Det känns respektlöst av Östersundshem att både indirekt utnämna Hyresgästföreningen till garant mot kraftiga hyreshöjningar (vilket de såklart inte är) och antyda att vi som oroar oss för Rikshems hyresstrategi inte begriper hur det ligger till.

Östersundshem borde inte på detta sätt ta för givet att hyresgästers motvilja eller oro beror på okunskap.

Nisse Sandqvist (V)

hyresgäst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel