Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Arbetsförmedlingen ska stärkas, inte läggas ned

I dag onsdag besöker Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg Östersund där han kommer att träffa kommunalråd från alla kommuner samt även anställda inom sin myndighet.

Östersunds kommun har en bra relation med Arbetsförmedlingen lokalt. I juni tecknade vi en avsiktsförklaring om stärkt samarbete för att få fler människor i jobb. Samarbetet omfattar särskilt dem som står långt från arbetsmarknaden och som måste ha extra stöd.

I Östersund och i Sverige minskar arbetslösheten och samarbetet mellan kommuner och Arbetsförmedlingen är grundläggande för att fler ska få ett jobb. Därför är Arbetsförmedlingen en viktig myndighet för ett land och en kommun som växer.

Tyvärr hotar Moderaterna denna utveckling. De vill skrota myndigheten i dess nuvarande form.

En garanti för att hålla arbetslösheten på låg nivå både nationellt och regionalt, är att Arbetsförmedlingen får fortsätta sin viktiga verksamhet mot bland annat kundanpassning till mer digital service.

I Östersund jobbar merparten av de anställda med detta på nationell nivå. Tyvärr kan dessa 428 jobb försvinna från Arbetsförmedlingen i Östersund och familjer kan tvingas flytta om Moderaterna får bestämma över arbetsmarknadspolitiken.

Östersund, och länet, har de lägsta arbetslöshetssiffrorna på många år och vi ligger dessutom under rikssnittet. Risken är dock uppenbar att den positiva trenden för sjunkande arbetslöshet bryts om den borgerliga politiken får gehör.

Moderaterna vill införa något som redan prövats och ratats; privata aktörer som mot betalning ska förmedla jobb. Det var ingen lyckad satsning under den förra regeringen och det kommer inte att vara en lyckad satsning nu.

AnnSofie Andersson (S) Anders Edvinsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel