Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Avsaknad av tydligt ledarskap i regionen hotar utveckling och välfärd

Att leda en region är ett tungt ansvar som kräver tydligt ledarskap. Det regionala politiska ledarskapet måste vara en kombination av att lyssna, samarbeta med kommuner och andra samt att ha en tydlig idé om färdväg och mål för att utveckla hela vår region.

Sedan regeringen utsåg oss till region har vi två huvuduppdrag med sjukvården, som är det stora och ekonomiskt tunga uppdraget, samt det regionala utvecklingsuppdraget som ska skapa en attraktiv region och skapa förutsättningar för utveckling.

Med en utvecklad och attraktiv region skapar vi inflyttning, arbetstillfällen, ett växande näringsliv och möjligheter att bo och verka i hela regionen - inte bara i Östersund eller i de större centralorterna.

Regional utveckling kräver tydlighet i ledarskapet och förmåga att samordna frågor som berör hela länet. Till sitt förfogande har de politiska ledarna massor av verktyg som är ekonomiska eller praktiska. Det handlar om hela 113 miljoner varje år från staten för att stötta bland annat näringslivets utveckling eller medfinansiera utvecklingsprojekt i EU-fonderna.

Det handlar om enorma summor EU-medel i vår region, medel till infrastruktur, statliga pengar till kultur och nu under dessa svåra tider, stora extrapengar för att bekämpa följderna av corona inom bland annat kultur och näringsliv.

Förra året var vi tvungna att återlämna hela 10 miljoner kronor till staten av medel som skulle ha använts för att bland annat stötta utveckling i näringslivet!

Vi har dessutom under året många miljoner avsatta för att ge stöd till företag i kris på grunda v av corona - inte ett öre har fram till nu utbetalats trots att beslutet om pengarna togs långt före sommaren. Våra grannar Västernorrland har redan betalat ut stöd till över 300 företag!

En av de viktigaste förutsättningarna för att bo, verka och driva företag utanför de större orterna är en väl fungerande bredbandsinfrastruktur - i skenet av det är det extra oroande att beredskapen för att med delar av våra 113 miljoner varje år medfinansiera EU-investeringar ute i länet är så dålig att vi riskerar att mista viktiga sådana investeringar.

Alla dessa frågor ingår i det regionala politiska ledarskapet och ska skapa förutsättningar för just inflyttning, attraktionskraft och företagande i hela länet. Därför är också samverkan med bland annat kommunerna oerhört viktigt och en del i ledarskapet – det gäller inte minst planering av annan infrastruktur så som vägar och järnvägar.

Till attraktionskraften, men också till trivsel, utveckling av demokrati och för kulturens egenvärde och existens är just regionens arbete med ett utvecklat och fritt kulturliv en viktig del av ledarskapet. Vi är bra på kultur, men när det fria ordet, den fria kulturen och därmed delar av demokratin är hotad - inte enbart i andra länder utan även här. Då måste ledarskapet stå upp och försvara kulturens frihet mot klåfingriga politiker, politiska partier och enskilda som vill styra, forma, förbjuda och anpassa delar av kulturutbudet - ett av måttet en demokrati är närvaron av den fria kulturen.

Allt bygger på det tydliga ledarskapet som vi i mångt och mycket just nu saknar i den blågröna politiska röran i regionen. Den politiskt valda ledaren måste våga ta ansvar för frågorna, våga stå upp för besluten oavsett om det handlar om arbetsmiljö, regionens utveckling eller försvaret för kulturen och inte låtsas vara en gäst i verkligheten.

Robert Uitto (S) regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel