Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Bättre vägar i landsbygd – vi rustar för ett starkare Sverige 

Sverige ska hålla ihop. Det ska vara möjligt att bo, leva, och verka i alla delar av landet. En förutsättning för det är att det även på landsbygden finns vägar i gott skick som människor kan färdas och transportera gods på.

Den S-ledda regeringen har därför gjort stora insatser för att förbättra vägunderhållet på landsbygden. Socialdemokraterna går till val på ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Därför vill vi nästa mandatperiod öka medlen till underhåll av vägar på landsbygden med 500 miljoner kronor årligen. 

Sverige är ett stort land till ytan men väldigt glesbefolkat. Bilen är avgörande för mångas möjlighet att resa till arbete, ha ett fungerande familjeliv men också som en frihet och en möjlighet att upptäcka platser bortom hemorten. Våra transporter får landet att fungera. De möjliggör ett brett utbud även utanför storstaden och de skapar möjligheter till arbete och export.

Valet 9 september står mellan två tydliga alternativ. Ett starkare samhälle med satsningar på bättre vägar för levande landsbygd mot högerns skattesänkningar för de rikaste.

Socialdemokraterna föreslår:

• 500 miljoner årligen till vägar i landsbygd för förbättring av vägstandard.

• Trafikverket ansvarar men ska samråda med regionala aktörer så att medlen kommer till nytta så fort som möjligt.

• Fokus på bärighet, beläggning och tjälsäkring.

Investeringar i vårt vägnät skapar också jobb och tillväxt här och nu genom alla de som arbetar med att rusta upp vårt vägnät till högre standard. Mer pengar till drift- och underhåll av statliga vägar inklusive bärighet, tjälsäkring och rekonstruktion av vägar samt till statlig medfinansiering av enskilda vägar uppgår i infrastrukturplanen till 164 miljarder kronor. Det är en ökning med hela 11 miljarder kronor jämfört med den förra M-regeringens plan.

Ska hela Sverige kunna leva behöver vi också kunna garantera tillgänglighet och statlig service i hela landet. Det gör vi nu genom att vi utlokaliserar myndigheter, säkerställer statlig service och tar ett större ansvar än vad tidigare regeringar har gjort för att investeringar görs i hela landet.

Underinvesteringarnas och storstadsfixeringens tid är förbi. Nu bygger vi ett starkare samhälle i hela Sverige.

Kalle Olsson (S) riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel