Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Borgarna leker affär med skolan i Östersund

Vi socialdemokrater säger ja till skolsatsningar men nej till fastighetsaffärer som inte tar hänsyn till särskolans akuta behov eller samspelet med övriga skolor.

Det som många trodde var ett förstaaprilskämt - att Palmcrantzskolan (PC) ska renoveras av kommunen för att sedan hyras ut till Internationella Engelska Skolan (IES) visade sig vara allvar. Vi socialdemokrater fick kännedom om tvärvändningen via media.

Högern är sig lik - det gemensamma ska göras privat. Behovet av en genomtänkt kommunal skolorganisation väger tydligen lätt när borgarna får leka affär med skolan.

Att göra skola av PC igen är ingen ny idé. Så sent som juni 2018 beslutade dåvarande barn- och utbildningsnämnden att PC skulle bli en F9-skola med både särskolan och Körfältsskolan som en del av den nya enheten. Så verkar det nu inte bli.

I stället har det borgerliga styret satt in högsta växeln och förhandlat med IES om att de kan få ta över skolan. Kommunen ska alltså stå för renoveringen av lokalerna, men inte själva bruka dem.

I ivern att bereda en lokal till IES glömde man tydligen bort att särskolan hade lovats nya lokaler i – just det – PC! Ett förslag om att på nytt utreda var särskolan ska vara, lades i stället på kommunstyrelsens bord vid sittande möte förra veckan. Socialdemokraterna valde dock att bifalla detta eftersom oavsett vad som händer med PC så måste särskolans behov lösas.

Vad borgerligheten däremot inte vill göra är att ta reda på vilka konsekvenser denna etablering kommer att få för den kommunala skolstrukturen i övrigt. Vi tänker då i första hand på Körfältsskolan som var tänkt att bli en del av nya PC, Parkskolan med sin geografiska närhet och behov av uppfräschning samt, inte minst, Lugnviksskolans renovering när nu särskolefrågan fortsatt hänger i luften.

Klart är att hela organisationen givetvis kommer att påverkas då cirka 10 procent av samtliga elever kommer gå till en annan skola än kommunens, men ingen konsekvensanalys av vad allt detta kommer att innebära för de kommunala skolorna har gjorts.

Vi socialdemokrater anser att innan dessa frågor är besvarade så går det inte att säga annat än nej. Hur PC ska hanteras måste i första hand ses ur ett elev- och skolperspektiv och inte betraktas som en fastighetsaffär.

Niklas Daoson (S) oppositionsråd

Mona Modin Tjulin (S) vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Anders Edvinsson (S) gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel