Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Bryr sig nya styret i Östersund om Storsjöns vatten?

Artikel 19 av 41
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vi i Östersund lärde oss den hårda vägen att vatten är värt att vårda under cryptosporidiumutbrottet.

Planer på gruvor runt Storsjön gör väldigt många mycket oroliga över att förorenat vatten från dagbrott och urlakningsplatser tar sig till Storsjön.

Därför frågade jag Pär Jönsson (M), kommunalråd i Östersund, på förra kommunfullmäktige hur de styrande partierna (C, M, KD och L) ställer sig till en eventuell gruvbrytning runt Storsjön. Svaret blev att han inte ville lägga sig i en företagsetablering i Bergs kommun, lika lite som politiker i andra kommuner skulle lägga sig i företagsetableringar här.

Så ser alltså styret på gruvbrytning runt Storsjön. Som en företagsetablering vilken som helst!  

Jag är förvånad och mycket oroad över att vattenfrågan betyder så lite för dem. Pär sa visserligen att vattnet var viktigt, vilket vi alla lärde oss just vid cryptosporidiumutbrottet, men sa också att han litar på miljökonsekvensbeskrivningar.

Men till exempel biolakning (som anses mer miljövänligt än traditionella metoder) användes vid Talvivaaragruvan, och när lakningsdammarna brast inträffade den största miljökatastrofen i Finlands historia. Samma metod planeras det för här. 

Den tidigare majoriteten (S, V och MP) har under lång tid haft en pragmatisk inställning, nämligen att värnandet av vatten går före alla gruvor. Inget förorenat vatten ska någonsin kunna ta sig till Storsjön! 

Därför är det extra oroande att gruvföretaget EU energy corp planerar flera dagbrott strax nordost om Myrviken. I en LT-artikel 30 januari står: ”Gruvbolaget skriver att överskottsvattnet för med sig ämnen som kan leda till en förändrad vattenkemi och en påverkan på det akvatiska livet.”

Så S mångåriga kamp mot gruvbrytning runt Storsjön, just för vattnets skull, får nu växlas upp. Tillgången till rent vatten kommer att vara oerhört värdefull i framtiden, säkert mer värdefull än metaller. Därför kan inga gruvor få tillåtas förorena Storsjön. Frågan är hur de styrande partierna i Östersund gör? 

Mona Modin Tjulin (S) gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel