Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Det statliga stödet för korttidsarbete räddar många från arbetslöshet

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Sverige och Jämtlands län befinner sig i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. Den globala pandemin gör att världsekonomin nu krymper. Vi ser samma utveckling i Sverige och i vårt län.

Vår ekonomi påverkas inte bara av åtgärder mot smittspridningen utan också av vad andra länder gör eftersom vårt välstånd bygger på export, handel och turism.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har vidtagit mycket omfattande åtgärder för att rädda jobb och företag. Inte minst har det statliga stödet till korttidsarbete räddat många löntagare från arbetslöshet.

Hittills har 722 ansökningar om korttidsarbete från Jämtlands län beviljats av Tillväxtverket. Totalt omfattar ansökningarna minst 4 721 personer, 15 procent av det totala antalet anställda i vårt län!

Eftersom ansökningarna registreras på det län där företaget har sitt huvudsakliga arbetsställe är det troligen ännu fler länsbor som omfattas. Här hos oss rör det sig främst om anställda inom industrin, inom handeln samt inom hotell- och restaurangbranschen.

Kostnaden för korttidsarbetena bara här i Jämtlands län uppgår till 207 miljoner kronor. Det är hisnande belopp, men Sverige har råd att rädda jobb tack vare att regeringen har sparat i ladorna så att vi har den lägsta statsskulden sedan 1977.

Det kan inte underskattas hur viktig den här insatsen är för vårt län. Varje korttidsarbete är ett arbetstillfälle som har chansen att finns kvar när krisen blåst över.

Trots denna insats kommer många att bli arbetslösa. Många har redan drabbats, och de ska självklart ha ekonomisk trygghet och möjligheter att fylla på sina kunskaper så att de kan komma tillbaka i arbete så fort det bara går.

Sverige och vårt län går igenom en mycket tung tid just nu, men om vi håller ihop som samhälle kommer vi att ta oss igenom det här. När krisen är över ska vi investera i Sverige så att vår ekonomi snabbt kommer i gång igen.

Anna-Caren Sätherberg (S) Kalle Olsson (S)

riksdagsledamöter Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel