Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: En hård klapp i ansiktet att strunta i julgåvan för Åres kommunanställda

Nu har Åre kommun beslutat att inte ge några julklappar till sina anställda med anledning av det ansträngda ekonomiska läget. ”Vi har tagit det beslutet….” läser jag i en tidningsartikel.

Inga julklappar till Åres kommunanställda: ”Jag har ingen synpunkt på hur andra gör” (17 november)

Den 24 juni 2020 lämnade jag in en motion till kommunfullmäktiga i Åre kommun som delvis gällde denna fråga. Jag hade ett förslag att anställda i Åre kommun skulle få en julklapp i form av checkar som de skulle kunna lösas in hos lokala företag i Åre kommun.

En av anledningarna till detta var att komma ifrån julklappar som producerats i låglöneländer där vi faktiskt inte har en aning om produktionsförhållandena. Åre kommun skulle ge sina anställda en bra julklapp som samtidigt stödde det lokala näringslivet. En alldeles utomordentlig handling i dessa coronatider. Att visa uppskattning till kommunens anställda och samtidigt kunna stödja det lokala näringslivet.

Under coronanepidemin så har personalen gjort fantastiska insatser i de kommunala verksamheterna. De har slitit hårt och bidragit till att ge våra medborgare både service, vård, omsorg och skola. Det är verkligen beundransvärt! Att i detta läge samtidigt besluta om att ta bort julklappen till personalen och hänvisa till det ekonomiska läget är inte acceptabelt. Den kostnaden torde vart budgeterad för vid årets början.

För varför var det just den där lilla julklappen som skulle få stryka på foten? Det fanns med all säkerhet helt andra kostnader som skulle kunnat prioriteras bort! Allt i livet handlar ju faktiskt om val. Att välja till eller välja bort.

Insändare: Ingen uppskattning alls från Åre kommun (23 november)

I ett så exceptionellt läge som varit, och som kommer kvarstå på obestämd tid framöver, så behöver personalen all den uppmuntran och uppskattning som de kan få. Även fast det bara handlar om en liten julklapp. Det är själva omtanken om vår personal som i det här läget är det viktiga.

I Strömsund kommun har de nyligen beslutat om att ge de anställda en lite utökad julklapp i form av en slags check som de kan använda hos lokala företag. De säger ”att de ville tacka sina medarbetare lite extra i år”. Jag hoppas innerligt att även Åre kommun vill göra samma sak och att Åre kommuns ledning tänkte till ännu en gång.

Peter Bergman (S) oppositionsråd Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel