Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Fler än 30 000 pensionärer i länet får mer pengar i plånboken

Jobben är grunden för all politik vi socialdemokrater vill bedriva, vare sig det handlar om bättre sjukvård och äldreomsorg, fler poliser eller ett starkare försvar. Nu ska vi genomföra en kraftfull återstart av svensk ekonomi för att jobba Sverige ur krisen.

Hela samhället har kraftsamlat för att begränsa coronavirusets spridning. Trots detta har pandemin drabbat Sverige hårt. I Sverige och våra viktigaste exportländer stiger arbetslösheten. Det är ett samhällsproblem som angår oss alla. Tillåter vi arbetslösheten att bita sig fast riskerar vi vår gemensamma välfärd.

Nu följer vi upp vårens historiska krispaket med en kraftfull budget för att jobba Sverige ur krisen. Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen – vi ska bygga något bättre.

Trots historiska krisåtgärder som korttidspermitteringarna har många blivit av med jobbet. Nu förlänger vi förbättringen av a-kassan och skapar nya möjligheter att ställa om till nästa jobb. Samtidigt genomför vi kraftfulla investeringar för att de nya jobben ska växa fram. Nästa år bidrar regeringens politik till 75 000 nya jobb i Sverige.  

Jämtlands län har omkring 600 mil statlig väg. Förutom ett omfattande och finmaskigt vägnät och en befolkning utspridd över ett stort område (12 procent av landets yta), bidrar turism och tunga transporter från skogsnäringen till stora underhållsbehov av vägnätet.

Därför är det ett viktigt besked att den S-ledda regeringen, utöver tidigare års riktade satsningar, tillför ytterligare 500 miljoner kronor årligen under perioden 2021–2023 på underhåll med fokus på vägnätet i landets landsbygder.    

Investeringar i välfärden gör Sverige tryggare och skapar jobb. För Jämtlands län innebär regeringens tillskott att exempelvis Strömsunds kommun får 7,9 miljoner kronor mer för att hindra uppsägningar i välfärden. 51 miljoner tillförs Region Jämtland Härjedalen för att beta av vårdskulden. Samtidigt stärkts förlossningsvården.

Alla ska kunna se fram emot en trygg ålderdom. Bergs kommun tillförs fyra miljoner för fler kunniga medarbetare och bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen. För att fler ska utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde utökas äldreomsorgslyftet. I länet får över 30 000 pensionärer mer pengar i plånboken med höjda pensioner och sänkt skatt.

Under de goda åren har vi sparat i ladorna och rustat Sverige. Nu ska styrkan i svensk ekonomi komma hela Sverige till del med investeringar i framtidens jobb och ett starkare samhälle för alla.

Kalle Olsson (S), Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel