Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Historieförvanskning av M om Zätagränds hälsocentral

Artikel 5 av 7
ÖP lyfter: Privatiseringen av hälsocentraler i länet
Visa alla artiklar

Jag läser häromdagen med stor förvåning en intervju i ÖP där Robert Hamberg (M) försöker sig på en historieförvanskning av större mått.

Han påstår att det är en feltolkning att regionens blågröna styre vill bli av med Zätagränds hälsocentral. Att det hela handlat om en liten omvärldsbevakning.

Med annonser och förenklade krav – så lockas privata bolag att öppna nya hälsocentraler i länet (1 juni)

Tvärtom vad Hamberg påstår har den blågröna politiska ledningen i snart två år bedrivit ett aktivt arbete i olika former för att sälja ut vår gemensamma primärvård i allmänhet och Zätagränds hälsocentral i synnerhet.

I januari 2020 presenterade man att både Zätagränd och Lugnviks hälsocentraler behövde läggas ned. Zätagränd skulle byggas om och det var totalt omöjligt att bedriva verksamhet där. Lugnviks lokaler var mörka och dessutom ville Östersunds kommun komma åt lokalerna.

Förslaget var då att bygga en ny jättehälsocentral vid sjukhuset, ett förslag som regionrådet Tom Silverklo (C) först ivrigt försvarade i lokalmedia men sedan snabbt backade undan ifrån.

Beskedet: Förslaget om nedläggning av Zätagränd och Lugnviks hälsocentraler slopas (12 februari 2020)

Ett halvår senare i september 2020 fanns det uppenbarligen inte längre något behov av att lägga ner Lugnviks hälsocentral. Den hade gått ifrån att ”inte ha någon framtidspotential” och ”kräva kraftiga ombyggnationer” till att inte behöva någon åtgärd alls. Zätagränd behövde dock fortfarande bort.

Cristine Persson (C) lanserade då tanken i lokalmedia att det kanske kunde gå bra med en privat utförare i centrala stan – en idé som raskt klubbades igenom i hälso- och sjukvårdsnämnden i oktober 2020.

Nytt förslag om hälsocentraler i Östersund klubbat – så blev det (14 oktober 2020)

När ärendet sedan togs upp i regionstyrelsen tog man ytterligare ett steg – nu skulle regionen genomföra en marknadsundersökning i hela länet. Gällande alla hälsocentraler utom en per kommun ”är regionen beredd att uppta diskussion om annan utförare”. Det är detta beslut som resulterat i att regionen nu annonserar efter privata vårdföretag som vill komma till vårt län.

Vi socialdemokrater har konsekvent varit emot både nedläggning och privatisering av hälsocentralerna i Lugnvik och på Zätagränd. Vi har stärkts i vår ståndpunkt av både personal och patienter som inte delat bilden av att deras hälsocentral behövt flyttas eller läggas ner.

Vi socialdemokrater menar att framtiden är en trygg och nära vård. Det är inte förenligt med att lägga ner eller sälja populära och välfungerande verksamheter.

Det är ingen nyhet att det blågröna styret vill se fler skattefinansierade privata vårdföretag i vårt län. Men det förvånar mig att Robert Hamberg (M) inte står upp för de beslut man fattat och de effekter det får.

Bengt Bergqvist (S) regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel