Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Högerns brist på tilltro till hälsocentralerna är uppseendeväckande

Den blågröna politiska ledningen har med stöd av Sverigedemokraterna satt upp målet om att fler privata hälsocentraler ska öppna i vårt län. Att detta har varit högerns önskan är inget nytt. Men att regionen själva aktivt ska locka hit konkurrenter är nytt. Det är både uppseendeväckande och upprörande.

Varje ny privat hälsocentral får konsekvenser för vår gemensamma vård. Av den enkla anledning att varje skattekrona som går till en ny privat hälsocentral tas från de nuvarande hälsocentralerna.

Summan pengar ökar inte utan delas på flera hälsocentraler. En ny privat hälsocentral innebär därför att regionen kan tvingas lägga ner en hälsocentral eller på annat sätt skala bort resurser.

Alliansregeringen lagstiftade redan för tio år sedan att alla regioner ska tillåta privata vårdföretag. Det är alltså redan idag fritt fram att etablera sig var man vill i vårt län. Men detta räcker uppenbarligen inte för det blågröna styret.

Genom beslutet i regionstyrelsen så ska Region Jämtland Härjedalen själva arbeta för att locka hit privata vårdföretag. Hur man ska göra detta återstår att se, men jag förutsätter att det åtminstone krävs att regionens ordnar färdiga lokaler. Mina tankar går givetvis till hur Engelska skolans etablering i Östersund gick till.

När nya hälsocentraler väl etablerat sig så kommer de att konkurrera med de redan befintliga, de flesta av dom är regionens egna. Beslutet visar på hur låg tilltro den blågröna ledningen har till regionens egna hälsocentraler runt om i länet och till den personal som jobbar nära patienterna.

Samma politiker som har det högsta ansvaret för vården och regionens egna hälsocentraler har som främsta mål att privata vinstdrivande företag får en större del av den gemensamma kakan.

I Länstidningen säger Eva Hellstrand (C) att ”Det är du och jag och alla som bor i länet som avgör om nya etablerar sig i länet.”. Men i realiteten är det upp till det politiska styret om man vill sälja ut vår gemensamma vård.

Letar du efter politiska skiljelinjer behöver du knappast leta längre. Vi socialdemokrater sätter en jämlik och likvärdig vård främst, inte driftsformen. Vår strävan är att alla hälsocentraler ska vara så bra att du tryggt kan välja den som ligger närmast. Vården ska finnas där vårdbehovet är störst, inte marknaden och vinstmöjligheterna.

Ann-Marie Johansson (S), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel