Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Inga nattåg från Göteborg – den politiska ledningen tar inte ansvar för resandet

Annons

På område efter område styckas sammanhållen verksamhet upp i landet och konsekvenserna blir ofta försämrad tillgänglighet för brukare. Nu senast handlar det om den uppdelade upphandling kring nattågstrafiken som gör att exempelvis SJ inte kan köra hela sträckan från Göteborg till vårt län.

Ett sammanhållet system för resande är av stor vikt för enskilda resenärer, för företagen inom besöksnäringen och arbetspendlare. Efter den senaste upphandlingen tappar SJ uppdraget att köra nattåg från Göteborg, vilket riskerar att försvårar och splittrar resandet.

Regionen som har tilldelats ansvaret för utvecklingsfrågorna, måste tydligare ställa krav på och arbeta för möjligheterna till resande både inom länet, men också till och från vår del av landet.

Som det nu ser ut verkar det politiska ansvaret inte tas på allvar av majoriteten och vi socialdemokrater oroas över utvecklingen. Vår del av landet måste kunna nås via de flesta trafikslag, där tåg, flyg, bil och busstrafik är oerhört viktiga – men då måste också dessa möjligheter utvecklas på ett bra sätt.

För länets socialdemokrater är frågan om resande oerhört viktigt och därför bevakar, samtalar och upprätthåller vi kontakten med de olika utförarna för väl fungerande infrastruktur och resande. Det handlar om utveckling av tågresandet, bra tillgänglighet via flyg och investeringar och underhåll av våra vägar så att de fungerar både för privat resande, länstrafik, turism och tyngre transporter.

En splittring av tåguppdragen, sämre tilldelning för underhåll av vägar, sänkta hastigheter, dålig efterfrågan från majoriteten av långsiktigheten i flygbolagens uppdrag, för liten budget för förbättring av bärigheten på våra vägar och omorganisationer av Länstrafiken, gynnar sammantaget inte utvecklingen av vårt län eller attraktionskraften för inflyttning eller uppstart och etablering av nya företag.

Infrastrukturinvesteringar och utveckling av resandet är en framtidsfråga som vi socialdemokrater tar på största allvar.

Robert Uitto (S) regionråd i opposition och 2:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel