Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: S: Länet är i framkant vid utvecklingen av den nära vården 

Annons

I hela Sverige pågår nu en omställning ifrån en sjukhustung vård uppbyggd för infektioner och akutfall, till en vård som är nära och anpassad för dem som har livslånga, kroniska sjukdomar. Det är i dag den största gruppen patienter. 

Sjukvården har utvecklats så att allt fler sjukdomar som tidigare ledde till en för tidig död numera behandlas och vi kan leva ett bra liv, trots sjukdom, under många år. Vården måste självklart också följa med och förändras så patienter får en vård som är anpassad efter behoven.   

Region Jämtland Härjedalen har många hälsocentraler jämfört med övriga regioner i Sverige. Det har varit en politisk prioritering i vårt geografiskt stora län under många år.

Nu när teknik och behandlingsmetoder gör det möjligt flytta ännu mer av vården från sjukhuset till hälsocentralen eller hem till patienterna, ligger vårt län i framkant. De satsningar och den omställning som påbörjades av oss socialdemokrater tillsammans med Moderaterna förra mandatperioden gör att övriga Sverige nu vill veta hur vi gör eftersom vi ligger bland de främsta. 

Några exempel på omställningen är de virtuella jourrummen i Sveg, Hede och Funäsdalen som gör att patienterna inte behöver resa till läkare i samma utsträckning som tidigare, det mobila närvårdsteamet för de mest sjuka som radikalt minskat deras inläggningar på sjukhuset, och det senaste är hemmonitorering, mätning av värden i hemmet,  som patienter i Ragunda testat och som nu införs i hela länet eftersom.

Hittills har satsningarna gjorts med hjälp av regeringens stimulanspengar och projektmedel av olika slag. För att omställningen och utvecklingen av den nära vården ska kunna fortsätta behövs mer resurser till primärvården.

Vi socialdemokrater föreslog i november en höjning av landstingsskatten och en satsning på våra hälsocentraler med 100 miljoner kronor. En satsning för en trygg, nära och modern vård för invånare och besökare i Jämtland Härjedalen.

Tyvärr röstades vårt förslag ned i regionfullmäktige av de nya blågröna styret tillsammans med Sverigedemokraterna, och inte en enda ny krona satsas på hälsocentralerna.

Ann-Marie Johansson (S) regionstyrelsen

Bengt Bergqvist (S) hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons