Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S låter ideologi gå före ekonomi och sunt förnuft

Majoriteten (S, MP och V) i Östersunds kommun beslöt att gå emot det väl genomarbetade tjänstemannaförslag som innebar att Vardaga skulle få fortsätta att driva äldreboende på Skogsbruksvägen fram till 2020.

I stället ska de båda boendena, enligt majoritetens beslut, nu slås ihop och drivas i kommunal regi redan 30 april 2018.

Vardaga förlorar äldreboendet i Torvalla – kommunen skapar demensboende i stället (25 april)

Syftet med detta är enligt majoriteten att kunna inrätta en specialistdemensavdelning i en del av Skogsbruksvägen (fem–sju platser) för särskilt krävande medborgare (brukare), som vid lyckad behandling kan slussas ut vidare på övriga lägenheter för särskilt boende på Skogsbruksvägen.

I praktiken innebär det att införa en form av kategoriserade boenden, något som vi i Alliansen har motionerat om sedan länge, och som ska behandlas i kommunfullmäktige på torsdag.

Majoriteten har hittills inte ansett att detta nödvändigt. Det finns inga utredningar, planer eller kostnadsberäkningar. Men eftersom Vänsterpartiet måste blidkas, används nu demensboende som argument för att ta ifrån Vardaga driften.

I ett ekonomiskt tuffare läge, där vi under 2018 ska spara 38 miljoner på området vård och omsorg, kommer vi därför att få ytterligare kostnader; 5 miljoner kronor första året när Skogsbruksvägen ska tas över är tjänstemännens bedömning, och sedan 3 miljoner årligen.

Till detta ska läggas de ombyggnadskostnader som tillkommer för att få till konceptet med en demensavdelning för de med särskilda behov på Skogsbruksvägen 131 och 133.

Hur höga de är vet vi inte. Sanningen är att vi inte ens har utrett om Skogsbruksvägen är rätt ställe för en specialistdemensavdelning.

Vi i Alliansen har länge drivit att en demensavdelning för särskilt vårdkrävande bör finnas. Men då ska det utredas av förvaltningen var den bör ligga, samt tas fram ett kostnads- och finansieringsförslag att ta ställning till. Det är att ta ekonomiskt ansvar.

Majoriteten har nu tagit lokaliseringsbeslut utan att ha något som helst praktiskt eller ekonomiskt underlag, eller en föreslagen finansiering. Det är inte att ta ansvar.

Vi vet inte om det blir någon demensavdelning på Skogsbruksvägen för det har ingen vare sig räknat på eller finansierat.

Det enda vi vet är att driften ska tas ifrån Vardaga och bli åtskilliga miljoner dyrare eftersom kommunen ska ta över en verksamhet som efter åtgärdade brister fungerar bra.

Så går det när ideologi går före sunt förnuft och ekonomi.

Magnus Rönnerfjäll (C)

för alliansen i vård och omsorgsnämnden, vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel