Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: S, M och V: I Bräcke kommun bygger vi ett samarbete på respekt och förtroende

Annons

Efter valet i höstas formades en helt ny politisk majoritet i Bräcke kommun bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet.

Många höjde på ögonbrynen över den nya konstellationen som är ovanlig, men inte helt unik. Runt om i Sverige blir blocköverskridande samarbeten allt vanligare.

På kommunal nivå, kanske i synnerhet i små kommuner, är det många gånger viktigt med pragmatiska lösningar för kommunens bästa, där personlig tillit är helt avgörande. Vårt samarbete bygger på ömsesidig respekt och förtroende.

I Bräcke har vi nu arbetat tillsammans i några månader och allteftersom hittat formerna för samverkan. Kommunen står inför stora utmaningar som bland annat handlar om en minskande och åldrande befolkning, kompetensförsörjning och investeringsbehov i vår infrastruktur.

Men här finns också stora möjligheter. Här finns bland annat ett stort lokalt engagemang på många platser och ett entreprenörskap. Här finns fantastiska natur- och kulturmiljöer samt en skidtunnel av hög kvalitet som möjliggör en rik aktiv fritid.

Vi tre partier har enats om en gemensam politisk plattform för vår samverkan, där varje parti ska få synas med sina profilfrågor. Vår gemensamma inriktning för de kommande fyra åren är att ta ett långsiktigt ansvar för kommunens ekonomi med en budget i balans varje år.

Vi vill kontinuerligt se över verksamhet och organisation så att den är ekonomiskt och kvalitetsmässigt hållbar. Vi har nyligen fattat beslut om att bland annat se över antalet särskilda boendeplatser utifrån prognoser, bemanning och kostnader.

Vidare ska högstadieorganisationen i Bräcke-Gällöområdet ses över, liksom exempelvis kommunens simhallar avseende bland annat teknisk status. Vi vill också fortsätta arbetet med att sälja industrifastigheter och andra lokaler som kommunen inte behöver äga.

Vi vill också på sikt bland annat skapa fler olika typer av boendeformer för äldre och vi vill utveckla näringslivet. Program för ett blomstrande näringsliv antogs förra året, vilket kommer att vara en ledstjärna för att förbättra företagsklimatet i kommunen.

Alternativa driftsformer ska uppmuntras. Långsiktig kompetensförsörjning är ett viktigt mål, där kommunen som organisation bland annat i högre grad ska ta till vara medarbetarnas kompetens och erfarenhet och därigenom bli en attraktivare arbetsgivare. Vår personal är vår största resurs.

Vi tycker det är viktigt att vi trots många framtida utmaningar också vågar fokusera på möjligheterna.

Vi känner entusiasm och ödmjukhet inför uppgiften att styra Bräcke kommun tillsammans de kommande fyra åren.

Jörgen Persson (S), Johan Loock (M), Cathrine Blomkvist (S), Yngve Hamberg (S), Barbro Norberg (S), Farhat Ali (S), Knut Richardsson (M), Anders Lundqvist (V) och Hans Isgren (V).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons