Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Med e-hälsocentrum kan vård ges på distans i länet

Aldrig tidigare har tekniken gett sådana möjligheter att hantera och använda informations- och kommunikationsteknik som i dag. Hemtjänst, äldreomsorg, hälso- och sjukvården är välfärdsområden där digitaliseringen bär med sig stora möjligheter.

Jämtlands län, med 129 000 invånare, ligger före Sverige i den demografiska utvecklingen och därför passar det bra att ligga före i digitaliseringen. Här är det lika mycket en nödvändighet, som en möjlighet, med digitaliserat arbetssätt.

Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner, liksom i övriga Sverige, har goda förutsättningar att tillgodogöra sig digitaliseringens möjligheter.

I dag är Östersund ledande i Sverige när det gäller användningen av positioneringslarm med gps i äldreomsorgen. När en boende vandrar iväg och lämnar ett förutbestämt område går larmet till larmcentralen eller till en anhörig, något som skapar trygghet för den enskilde, anhöriga och personal. Erfarenheterna är positiva och gps-larmen är flexibla och enkla att använda. 

Redan nu kan länets invånare följa digitalt hur mycket man har kvar för att nå högkostnadsskyddet på dator eller telefon. Påminnelser inför besök till sjukvård och tandvård kommer via sms. Handlingar i regionens diarium går att nå digitalt och inom en nära framtid kommer patienterna hos Region Jämtland Härjedalen att kunna läsa sina journaler digitalt på nätet.

Visst finns det ett digitalt utanförskap som vi behöver ta på allvar, men vi sticker ut med vår digitala kompetens och nyfikenhet.

Inom ett par år kommer Jämtlands län att ha en god infrastruktur med väl utbyggt bredband och vi har alltså goda grundförutsättningar för att nyttja digitalisering ännu mer i hela länet. Därför satsar Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun på e-hälsocentrum, en gemensam kontorsyta där offentliga aktörer samlokaliseras med företag för att driva e-hälsoutveckling i Jämtland.

Genom systematisk tillämpning av digitala tekniker kan vårdenhetskostnaden minskas med upp till 25 procent över en tioårsperiod.

• Enskilda individer kan få nya verktyg för att engagera sig i och sköta sin hälsa eller hjälpa till i vården av en nära anhörig. Mer fokus kan läggas på förebyggande insatser och mer av vården kan ges på distans i hemmet. Sjukhus, vårdcentraler och kommuner kan avlastas samtidigt som nya kanaler för kontakt med vården, exempelvis via mejl eller video, kan innebära att den sammantagna tillgängligheten ökar.

 • Med förbättrad tillgång till relevant patientinformation för olika vårdgivare blir det möjligt att effektivisera vårdprocesser, att undvika felbehandlingar och att korta vårdtider.

• Förutsättningar skapas för betydande medicinska framsteg när avancerade analysverktyg, som kan hjälpa läkare att ställa diagnos och att individanpassa vårdprogram, kan tas i bruk.

Vi väljer att se länets lilla invånarantal, närheten mellan organisationer och länets stora geografiska yta som bästa möjliga plattform för digitaliseringen, och välkomnar alla som vill delta i utvecklingen av framtidens digitaliserade arbetssätt.

Ann-Marie Johansson (S) styrelsens ordförande Region Jämtland Härjedalen

Mona Modin Tjulin (S) ordförande vård- och omsorgsnämnden Östersunds kommun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel