Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Nu ökar vi antalet utbildningsplatser för att möta den ökade arbetslösheten

Vi befinner oss i en extremt svår tid där det mest akuta är att hindra smittspridningen av covid-19, men det behövs också insatser för att möta en ökad arbetslöshet.

Pandemin har ökat söktrycket på vårdutbildningarna kraftigt. Över 30 procent fler vill studera till sjuksköterska. För att fler ska kunna bli behöriga att läsa exempelvis en vårdutbildning eller teknisk utbildning utökar vi antalet platser på basårsutbildningarna med 2 000 platser under 2020, och sedan 4 000 platser 2021.

På Mittuniversitetet motsvarar resurstillskottet 67 platser på basårsutbildning redan 2020 och sedan 181 platser 2021.

Genom att utöka platserna på sommarkurser vill vi möjliggöra för fler studenter att läsa in en utbildning i snabbare takt. För studenter som inte får ett sommarjobb ökas också möjligheten att i stället bredda sina studier.

Det är dessutom en chans för permitterade eller varslade att bredda sin kompetens och prova på studier. Därför tillför vi nu pengar motsvarande 6 000 platser på sommarkurser på våra högskolor och universitet runt om i landet.

Vid Mittuniversitetet tillförs nu pengar motsvarande 780 platser inom sommarkurserna.

För att möta framtidens behov av yrkesarbetare som exempelvis svetsare, barnskötare och undersköterskor behövs satsningar på yrkesvux. Därför ökar vi tidigare satsningar på regionalt yrkesvux med 700 miljoner kronor år 2020. Genom att staten också tar över hela kostnaden möjliggör vi för snabba och välriktade satsningar på lokal nivå.

Därtill satsar vi på arbetsmarknadsutbildningar och yrkesutbildningar i hela landet. Redan i år får flera tusen individer möjlighet att utbilda sig.

Vi befinner oss i en prövande tid. Men när vi väl är igenom krisen ska vi vara bättre rustade att möta framtidens utmaningar. För det krävs omfattande satsningar inom utbildningsområdet och det kommer vi fortsätta att driva på för.

Matilda Ernkrans (S) minister för högre utbildning och forskning

Anna-Caren Sätherberg (S) riksdagsledamot

Kalle Olsson (S) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel