Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Ny hälsocentral i Duved kan leda till neddragningar i Hallen och Järpen

I media ser vi att Duvedsborna gläds över att få en hälsocentral till orten. Vi kan förstå att många ortsbor tycker det är positivt att slippa åka 10 kilometer till Åre och ”trängas med turisterna” på Åre hälsocentral när man behöver vård.

Duved får hälsocentral: ”Det här har varit världens sämst bevarade hemlighet” (19 november)

Det som är positivt för Duved riskerar dessvärre att bli ett rejält bakslag för ortsbor och besökare i Kall, Järpen, Mörsil, Mattmar och Hallen.

Pengarna för att öppna och driva en hälsocentral i Duved tas från de hälsocentraler som finns i Åre, Järpen och Hallen. Det är så vårdvalsystemet fungerar, hälsocentralerna får ersättning för varje person som är listad på hälsocentralen och när personer väljer att lista sig på den nya hälsocentralen i Duved flyttas penarna över dit.

Vi socialdemokrater befarar att de nödvändiga neddragningar som blir följden främst kommer att drabba Hallen och Järpen. Den mångdubbling av personer som befinner sig i Åre med omnejd under säsongen innebär att Åre hälsocentral alltid måste ha god beredskap att ta emot skadade turister. Det gör att vi bedömer att det blir svårt att i större omfattning minska personal och kostnader på Åre HC. Då återstår det för regionen att minska i Hallen och Järpen.

Det är svårt att uppskatta hur mycket pengar det handlar om och vilka konsekvenserna blir, men hälsocentralen Renen behöver uppskattningsvis minst 1 500 listade personer för att gå runt. Det innebär att cirka 7 miljoner per år tas från övriga hälsocentraler i kommunen. Det är 2 miljoner mer än vad Hallens hälsocentral får för sina listade personer.

Det fria vårdvalet är en tvingande lagstiftning som den borgerliga regeringen införde 2010. Den får stora konsekvenser när inte regionerna kan styra resurser och lokalisering av hälsocentraler där behovet är störst.

Det är i sig upprörande, men det som är mest upprörande med den nya hälsocentralen i Duved är att Åre kommun och ordförande i Årehus AB, MikaelSundman (VV) är med och underlättar en försämring av vården i övriga kommunen.

Martine Eng (S)

Ann-Marie Johansson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel