Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S och M: Vi är inte nöjda med regionens ekonomi, men vi måste ha tålamod

Vi inom den styrande majoriteten i Region Jämtland Härjedalen, Socialdemokraterna och Moderaterna, är mycket bekymrade och inte alls nöjda över den ekonomiska utvecklingen i regionen. Tyvärr kommer resultatet 2017 innehålla ett större minus än 2016. 

Vi har valt att effektivisera i verksamheterna, trots att regionen nu efter flera år har ett samlat underskott på 1 miljard, i stället för att lägga ned ambulansstationer eller hälsocentraler.

Det tar längre tid att effektivisera än att lägga ner sjukvårdsverksamhet och vi vägrar att försämra vårdens kvalitet och riskera patientsäkerheten. Därför måste vi ha tålamod. Vi ser att det går att både minska kostnader och öka kvaliteten; barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) är ett exempel där väntetiderna kortats, och de har en ekonomi i balans. Förlossningsvården är ett annat exempel med hög kvalitet och ekonomisk balans.

De åtgärder vi hittills vidtagit har också gett ekonomiskt resultat – de senaste åren med cirka 150 miljoner kronor i sänkta kostnader. Tyvärr har det ”ätits upp” av ökade kostnader främst för stafettpersonal och läkemedelskostnader.

LÄS MER: Mardrömssiffror för regionen – 233 miljoner kronor i beräknat underskott (17 januari)

Således har vi har tagit beslut om  många åtgärder, men flera av dem har inte genomförts i den takt som vi förväntat oss. Nu ökas därför takten i genomförandet och ett omfattande omställningsarbete av vården på sjukhuset görs under våren.

Regionen har också regional utveckling inom sin verksamhet. Den uppvisar 7 miljoner kronor i överskott under 2017 och deras medarbetare har genomfört ett mycket bra arbete.

Det ser även bra ut under 2018, då till exempel bussgodsverksamheten övergår till annan huvudman, som bland annat med hjälp av synergieffekter kan driva verksamheten vidare.

Ann-Marie Johansson, (S) ordförande regionstyrelsen

Christer Siertsson, (M) vice ordförande regionstyrelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel