Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S och MP: Hur ökar vi bemanningen på Åre brandstation?

Öppen fråga till Daniel Danielsson (C) om räddningstjänsten i Åre:

Vi i S och MP lyfte både på senaste sammanträdet med samhällsbyggnadsnämnden, men även på kommunstyrelsen 20 maj, behovet av att utöka stationsbemanningen från 1+4 till 1+5 brandmän året om på Åre brandstation.

Detta är en uppmaning från länsstyrelsen i deras senaste tillsyn då de ser ett ökat behov. Det är en förutsättning för att räddningstjänsten ska kunna bemanna både stegfordonet och göra en rökdykinsats samtidigt.

Om det till exempel brinner på Torpet i Åre (som är en samling höga hus), kan räddningstjänsten behöva rädda liv både genom att rökdyka inifrån och samtidigt rädda människor på balkongerna. I dag måste man vänta på en styrka från Järpen om det ska göras både och.

Eller, säg att det skulle brinna på äldreboendet Fjällglimten i Duved, och räddningstjänsten behöver rökdyka och samtidigt rädda de äldre från fönster eller balkonger.

Den här bemanningen har upprätthållits under vintersäsongen på grund av personalbrist på andra stationer. Det är på inga sätt en hållbar långsiktig lösning; andra delar i kommunen ska inte behöva ha en sämre räddningsförmåga för att stötta upp Åres station.

Dessutom vet vi att i de höghus vi har så bor det till stor del bofasta som bor här året om.

Vi kanske låter alarmistiska men vi behöver ha en beredskap även för den värsta typen av scenarier då vi faktiskt har haft en händelse i närtid som hade kunnat bli mycket allvarlig.  Och vi måste ha en transparent diskussion kring hur vi kan upprätthålla en bra räddningsförmåga, året om.

Vår fråga till Daniel Danielsson (C) är: hur löser vi detta tillsammans över partigränserna? Tar ni i majoriteten (C, VV, KD) vår utsträckta hand för att långsiktigt säkra att Åre kommuns medborgare får den räddningshjälp de räknar med?

Sven Moe (S) Katrin Wissing (MP)

ledamöter i samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel