Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Öka beredskapen med en kommunal livsmedelsstrategi i Östersunds kommun

Krisberedskapsveckan påminner om att var och en av oss har ett stort ansvar att vara förberedda på olika sorters kriser.

Inte minst behöver den svenska livsmedelsproduktionen öka, för ökad självförsörjning av livsmedel. Det minskar sårbarheten. I dag är självförsörjningsgraden så låg som 50 procent.

År 2017 beslutade riksdagen om den första svenska livsmedelsstrategin; fler jobb, hållbar tillväxt i hela landet, medvetna konsumenter och ökad självförsörjningsgrad av livsmedel som minskar sårbarheten i livsmedelskedjan. 30 procent ekologisk jordbruksareal och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av ekologiska produkter 2030. 

År 2018 antog S-ledda regionen en mat- och livsmedelsstrategi för Jämtlands län med mål som siktar mot 2030; ökad hållbar livsmedelsproduktion både i värde och volym, och med hänsyn till klimat och biologiskt mångfald.

Länet är ett erkänt kompetenscentrum för mat och gastronomi. Mat, kultur och turism i samverkan är en stark drivkraft för regional utveckling och för att stad och land utvecklas tillsammans. 

Östersunds kommun tillagar mycket mat till förskolor, grundskolor och äldreboenden. Som stor konsument kan olika val bidra till en ökad lokal livsmedelsproduktion.

Vi socialdemokrater skrev därför en motion i juni 2019 om att ta fram en kommunal långsiktig livsmedelsstrategi som bygger på de nationella och regionala livsmedelsstrategierna. 

Samtliga partier i tekniska nämnden bifaller motionen. Det finns därför stora förhoppningar att hela kommunfullmäktige kommer att ställa sig positiv till en kommunal livsmedelsstrategi. Då kan det bli en ökad användning av ekologisk och/eller lokalproducerade varor.

Till exempel är det både kostsamt och tidskrävande att ställa om konventionell produktion till ekologisk produktion.

Det skulle också ge möjlighet till att fler öppnar upp jordbruksmarker som i dag är i träda för att odla sådant som offentliga köket efterfrågar, vilket ökar svensk självförsörjning.

Det skulle kunna vara möjligt att ställa krav på hållbart produktionssätt, vilket gynnar lokala livsmedelsproducenter då deras köttproduktion kan vara klimatsmart utifrån att betandet binder kol. För att lokala livsmedelsproducenter ska våga göra en omställning så är det bra med mer långsiktiga kommunala beslut.

En kommunal långsiktig livsmedelsstrategi skulle ge mycket bättre förutsättningar för lokal livsmedelsproduktion, öka livsmedelsberedskapen och självförsörjningsgraden. Dessutom fler jobb och livskraftigare jordbruk ger levande landsbygder, och det vill vi ha.

Mona Modin Tjulin (S), gruppledare Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel