Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Oseriöst av Alliansen – satsar på skollokaler men tar inte ansvar för undervisningen

Annons

Behöriga lärare och trygga, välfungerande skolor är grunden för lyckad utbildning. För det behövs resurser, både till undervisning och till lokaler. Och faktiskt i den ordningen.

Vi socialdemokrater står upp för beslut som vi är med och tar. Så även överenskommelser mellan partier. Därför är det bra att satsningen på skollokaler som beslutades i juni 2018 under S-styret får leva vidare i budgeten som Alliansen röstade igenom i november 2019.

Debatt: Svar från L: Så vill Alliansen satsa på skolorna i Östersund (31 januari)

Det finns dock en väsentlig skillnad, för under S-styret skulle Palmcrantzskolan bli en fin och toppfräsch kommunal skola. Nu blir det i stället ett marknadsekonomiskt experiment med en ekonomisk smäll för skattebetalarna samtidigt som ett vinstdrivande företag får de renoverade skollokalerna.

Men det som verkligen borde oroa föräldrar, personal och elever är Alliansens oförmåga att hantera de stora förändringar som de själva beslutat om – och som troligen innebär sänkt skolpeng redan i höst!

När omkring 500 elever börjar på Internationella Engelska skolan i höst så kan elever komma från alla kommunala skolor – några elever per klass. På den gamla skolan blir då större delen av klassen kvar med samma kostnader för lärare och lokaler. Men eleverna med skolpeng är plötsligt färre och i samma lokaler, som det inte går att minska kostnaderna för. Och då finns det bara lärarlöner kvar att spara in på.

Så lokalsatsningen är bra. Men den kräver ansvarsfullt och modigt politiskt ledarskap för att inte samtidigt leda till större klasser och färre lärare, särskilt nu när IES öppnar. Ett ledarskap som helt saknas.

Det är oseriöst hanterat av Alliansen att slå sig för bröstet över lokalsatsningar, utan att samtidigt ta ansvar för att det finns pengar till en välfungerande undervisning.

Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden:

Mona Modin Tjulin , Frösön

Catharina Berg, Nyby

Jason O’Halloran, Östersund

Susanne Persson, Brunflo

Ida Roos, Lit

Mathias Christensen, Frösön

Jenny Störvold, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel