Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Planera Östersund för framtiden

Det blir alltid diskussionen om hur Östersunds centrum planeras när nya byggprojekt offentliggörs. Diskussionen grundar sig oftast på att man inte vet hur och vad som ska byggas nästa gång. Man upplever att den stad man känner är hotad.

Samtidigt vill vi alla ha en levande stad. En plats som formas av de som bor där, i kommunen eller är besökare. Det är människorna som skapar innehållet och gör platser levande. I Östersund har det många gånger förutsatts att handeln och affärerna ska stå för all utveckling, men det är något som vi behöver göra tillsammans.

Vi socialdemokrater anser att fler centrala bostäder, där de boende själva bidrar till en levande stad, är en viktig del för ett bättre Östersund.

Socialdemokraterna har lämnat ett förslag till Östersunds kommun att en gestaltningsplan tas fram inför kommande ny bebyggelse. Ett gestaltningsprogram är en samling riktlinjer för utformning av det offentliga rummet som utgörs av gator, torg, grönytor, allmänna platser och parkeringsytor. Gestaltningsprogrammet omfattar även exempel på materialval, formspråk och färgsättning.

Programmet ska tjäna som riktlinjer när man bygger nytt eller ändrar byggnaders utseende.

Även om vår motion finner fullmäktiges gillande räcker inte det. Det finns flera dokument i dag som visar på vilka begränsningar som finns när det ska byggas i staden, men det finns inga dokument som visar på möjligheterna och vad som är möjligt och önskvärt.

En stor begränsning i byggandet är riksintresset som upplevs väldigt oklart vad det betyder många gånger. Riksintresset krockar med kommunens intressen vilket gör hanteringen osäker för alla.

Ett sätt att förbättra situationen är att hantera frågan i kommunens översiktsplan som revideras just nu. Planen ska klart visa vilka intressen kommunen har i riksintresset och jag utgår ifrån att den revideringen kommer att ske.

Stefan Fax (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel