Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: S: Rent dricksvatten går före gruvetablering

Artikel 4 av 39
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Nu lockar möjligheten att bryta metallen vanadin internationella prospekteringsföretag till Oviken. Tidigare var det uranbrytning som var intressant. Vilken metall blir det nästa gång? 

Ett steg närmare gruva i Oviken – Bergs kommun: ”Nu är det skarpt läge” (24 oktober)

Vår åsikt är i grunden densamma som när vi diskuterade uranbrytning i samma område. En gigantisk dagbrottsgruva i närheten av länets viktigaste vattentäkt, Storsjön, är ett stort risktagande.

Vi förstår att en gruvetablering kan ge positiva effekter till berörda bygder, i form av till exempel arbetstillfällen och infrastruktur. Skyddet av grundvattnet måste dock gå först. Vanadin är viktigt för batteritillverkning, men vatten är livsviktigt.

När det går fel vid gruvbrytning, då riskerar det att gå riktigt fel. Katastrofen i Talvivaaragruvan är ett skräckexempel i sammanhanget. Läckaget av 100-tals miljoner liter förorenat vatten från gruvans lakvattendammar är en av Finlands värsta miljöolyckor.

Vi tar ofta tillgång till rent vatten som en självklarhet. Förra veckans kokningsuppmaning för Östersunds invånare och företagare visar på sårbarheten i leveransen av rent dricksvatten. Med en gruvetablering ställs frågan på sin spets.

AnnSofie Andersson (S) Östersunds kommun

Therese Kärngard (S) Bergs kommun  

Peter Bergman (S) Åre kommun

Niklas Rhodin (S) Krokoms kommun

Robert Uitto (S) regionråd

Kalle Olsson (S) riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons