Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt. S: Utveckla alla öppna fritidsklubbar för en sammanhållen skoldag

Alliansen i Östersund vill att mer än hälften av fritidsklubbarna för elever på mellanstadiet ska läggas ner. De vill ha inskriven verksamhet på fritidshem istället öppen fritidsklubb.

Fritidshemmen kommer till skillnad från klubben att kosta pengar. Har du inte förmåga att betala så får ditt barn gå någon annanstans. Kanske till en öppen klubb (beroende på vart du bor), in till stan eller hem till datorn.

För att citera Lits byförening: ”Detta beslut är djupt orättvist. Men det är också djupt ogenomtänkt, oansvarigt och ojämlikt.”

Vi socialdemokrater är starkt kritiska till Alliansens alla försök att försämra barnens möjligheter till en aktiv och behovsstyrd fritid och en sammanhållen skoldag. För oss är det viktigt att skolan ger barn jämlika förutsättningar och att barn inte delas upp i olika grupper på grund av sina föräldrars socioekonomiska situation. Vårt förslag har därför varit att utveckla och finansiera den kostnadsfria klubbverksamheten som finns idag.

Alliansens plan verkar ha formulerats under pågående möten de senaste dagarna. Istället för dagens klubbverksamhet kom ett plötsligt förslag om endast 9 öppna verksamheter under en projektperiod, istället för 21 klubbar på lång sikt.

Det är inte en bra lösning att låta unga elever åka buss runt i Östersund för att söka öppna fritidsverksamheter i alla de fall det inte finns något öppet alternativ på den skola där de går.

Att dessutom uppmana 10–13 åringar att åka in till centrum för att leta aktiviteter innan middagen, är ren dårskap. Vilken förälder vill ha sina barn på busstorget eller därikring när de hade kunnat vara bland vuxna inom ramen för skolans fritidsutbud?

Vi socialdemokrater strävar i motsats till Alliansen efter att hålla barn borta från centrum genom att erbjuda bra alternativ, som öppna klubbar och utvecklade fritidsgårdar, i barnens närområde.

Vi kräver att innebörden av Alliansens förslag som nu ligger på bordet tydliggörs och kommuniceras till alla barn och föräldrar som är väldigt oroliga.

När pratade ni med barnen om vad de har för behov? På vilket sätt beaktar ni deras synpunkter?

Vilka lokaler ska användas för de nya nio fritidshemmen och för fritidsgårdarna?

Vilket ansvar tar Alliansen över helheten i dessa beslut och över barnens sammanhållna skoldag?

De barn som inte kan eller vill välja inskriven fritidsverksamhet, var ska de ta vägen när skolan stänger för dagen?

Rosi Hoffer (S) vice ordförande barn och utbildning

Maria Nerpin (S) vice ordförande kultur och fritid

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel