Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Valet står mellan trygg välfärd eller osäkert privatiseringsexperiment

För mig som socialdemokrat är det viktigaste att människor i vårt län har tillgång till en bra hälso- och sjukvård med god kvalitet. Vi som bor i Region Jämtland Härjedalen ska känna oss trygga i att vården fungerar och att den finns tillgänglig när vi behöver den. Det förutsätter att vi har hälsocentraler runt om i hela länet, ett sjukhus med god kapacitet och möjlighet till snabba transporter till sjukhuset när det behövs.

I dag finns denna struktur. Medborgare i region Jämtland Härjedalen behöver inte oroa sig för om de får vård eller inte, om det finns plats på BB eller inte, om det finns kunnig personal, på rätt plats vid rätt tid, eller inte. Vården i Region Jämtland Härjedalen håller en hög kvalitet, men vårdbehoven är större än vad vi kan finansiera. För 2017 pekar resultatet på -233 miljoner kronor. Det är dystra siffror, men det går att åtgärda.

Vi socialdemokrater har lagt och lägger förslag om att flytta vården närmare medborgarna, bland annat genom att stärka hälsocentralerna och arbeta mer med distansoberoende vård. Vi arbetar för att minska andelen hyrpersonal och vi har utvecklat vårt samarbete med Tröndelag – nu kan många i Härjedalen få vård vid de norska sjukhusen tvärs över gränsen. Vi är fast beslutna om att sänka kostnader samtidigt som vi garanterar en bra vård till alla i länet.

Mot dessa förslag står Centerpartiets ofinansierade privatiseringar som enda lösning. Det vi har lärt oss från de senaste decenniernas privatiseringar är att det inte blir billigare för medborgaren, att kvaliteten sällan höjs och att en stor del av våra gemensamma skattepengar går till privata vinster som lämnar landets gränser.

Oppositionsrådets lösning på regionens ekonomikris – öppna upp för mer privat sjukvård (17 januari)

I Stockholms läns landsting har privatiseringsivern varit som värst. Kostnader har skenat, tillgången till vård har försämrats och medborgarnas inflytande över det gemensamma har minskat. Det är inte en modell vi vill ta efter.

Vi ska ha en trygg sjukvård, som fungerar för medborgarna och som är långsiktig. Då är inte privatiseringar lösningen. Såsom många upplevt så kan den privata hälsocentralen försvinna lika snabbt som den uppstod och då är det fortfarande skattebetalarna som får stå för notan.

Höstens val kommer stå mellan en trygg, långsiktig välfärd eller ett osäkert privatiseringsexperiment.

Bengt Bergqvist (S) föreslagen kandidat till regionstyrelsens vice ordförande

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel