Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Vi är redo att genomföra Försvarsberedningens förslag

Dagarna innan jul presenterade Försvarsberedningen sin delrapport "Motståndskraft" som innehåller förslag för att bygga upp det svenska totalförsvaret. Det är en utmaning som kräver gemensamma ansträngningar och genomarbetade planer på olika nivåer i samhället. Bland riksdagens åtta partier i Försvarsberedningen, råder det stor politisk enighet om huvuddragen i rapporten.

Det svenska totalförsvaret har varit eftersatt under många år och kan, måste och ska, stärkas och utvecklas. Målet för totalförsvaret ska vara att, enskilt och tillsammans med andra, försvara Sverige mot väpnat angrepp och värna vår säkerhet, frihet, självständighet och handlingsfrihet.

Rapporten understryker att Sverige, vid en säkerhetspolitisk kris i Europa, måste ha förmåga att klara störningar och försvara sig på egen hand i minst tre månader. Det är den tid det uppskattas ta innan vi kan räkna med att få internationellt stöd.

Rapporten föreslår också att alla friska medborgare ska ha beredskap för att klara sin egen försörjning av bland annat mat, vatten och medicin under en vecka utan stöd från det offentliga. Detta kräver förberedelser och att människor samarbetar med varandra.

Genom att svenska myndigheter och medborgare planerar och förbereder sig för att kunna fortsätta sin verksamhet även under allvarliga säkerhetspolitiska kriser stärks samhällets förmåga att hantera andra kriser i samhället.

Ett starkt totalförsvar bidrar till målen för vår säkerhet och även till att förstärka den fredstida krisberedskapen. Ett starkt civilt försvar kommer att kräva ytterligare förmågor och resurser.

En trovärdig totalförsvarsförmåga bidrar till förmågan att hantera fredstida kriser, konflikter i vårt närområde samt så kallad gråzonsproblematik, och är samtidigt både krigsavhållande och fredsbevarande. Det är avgörande att det civila försvaret snarast kommer på fötter igen.

Förslagen som presenteras är en samhällsreform som kräver planering, förberedelser och resurser. Vi socialdemokrater är beredda att ta ansvar och göra det som krävs för att Försvarsberedningens förslag genomförs.

Björn von Sydow (S), ordförande i Försvarsberedningen Kalle Olsson (S), riksdagsledamot

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel